Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A függetlenné váló Skócia költségvetési hiánya elérné a GDP 6,4 százalékát - idézi a Bloomberg a londoni Centre for Economics and Business Research (CEBR) kutatóintézet becslését. A szervezet munkatársai szerint a friss 2013-2014-es adatok alapján emelték meg a 2016-2017-re vonatkozó prognózisukat - ha a szavazók úgy akarják a jövő csütörtöki referendumon, akkor ez lesz a független skót kormány első teljesen önálló költségvetési éve.

Az CEBR korábban 5,8 százalékos előrejelzést adott. Már ez is meghaladta egy másik intézmény, a költségvetési elemzésekkel foglalkozó Institute for Fiscal Studies 5,5 százalékos deficit-előrejelzését. Az új adatok szerint, amelyekben elválasztottak a brit számokat a skótoktól, Skócia 2013-2014-ben 9,9 százalékos deficittel zárná az évet, ha önálló lenne, míg Nagy-Britannia GDP arányos hiánya 5,7 százalék.

Lehet rosszabb

A már elfogadott megszorításoknak és az olajbevételek várható növekedésének köszönhetően ezt a deficitet két évre rá 6,4 százalékra lehetne mérsékelni. Ugyanakkor a független Skócia kormányának kilencmilliárd font (14,7 milliárd dollár) értékű államkötvényt kellene kibocsátania kiadásai finanszírozásához. Erre lényegesen több hozamot kellene ígérnie a befektetőknek, mint amennyit Nagy-Britannia fizet állampapírjai után. A CEBR azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az új államnak azonnal IMF-segélyprogramot kellene kérnie (már ha az IMF tagja lenne).

Könnyel előfordulhat azonban, hogy ez a becslés is túl optimistának bizonyul, ugyanis a kutatók abból indultak ki, hogy az új skót kormány egy az egyben át tudja venni a Skóciára eső adóbevételeket a brit költségvetéstől. A CEBR azonban úgy látja, hogy a pénzügyi szektor egy része áthelyezi székhelyét máshova, ha az ország függetlenné válik. Az edinburgh-i Standard Life Plc, amelyet 1825-ben alapítottak, már jelezte, hogy így tesz.

Nagy zöld tervek

A Green Energy Plc, amely 20 ezer fogyasztót szolgál ki a szigetországban, arra figyelmeztet, hogy a szétválás esetén Angliának és Skóciának meg kellene egyeznie az áramár megosztásán, miután számos zöldenergia-projekt közös finanszírozással folyik, így folytatásuk bizonytalanná válna. Az elválás miatt 14 milliárd font (23 milliárd dollár) értékű szélenergia-fejlesztést kellene leállítani, amíg az előbbi kérdésről zöld ágra vergődnek a felek. Ezek a projektek 12 ezer embernek ígérnek munkát.

Skócia exportálja áramtermelése negyedét. Területén található a brit szélenergia-kapacitás 43 százaléka. Jelenleg 13 gigawattnyi (ez a paksi atomerőmű termelési kapacitásának több mint hatszorosa) fejlesztés van az asztalon. Eközben a függetlenségi kampány résztvevői alig beszélnek az alternatív energiával kapcsolatos gondokról. A skót áramfelhasználás közel fele zöld forrásból származik, amit 2020-ra 100 százalékra akarnak emelni.