Felkészültek az elképzelhetetlenre? A befektetési portfóliójukat úgy állították össze, hogy azon akkor is nyerjenek, ha Donald Trumpot választják november 8-án az Egyesült Államok elnökévé? Ha nem, akkor az elmúlt hét vége után ideje, hogy változtassanak! Ezzel a felütéssel kezdi cikkét a MarketWatch elemzője, Brett Arends.

Amire céloz, az a hét vége híre. Hillary Clinton volt külügyminiszter, a demokraták elnökjelöltje rosszul lett a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás napján tartott megemlékezésen, s ami még nagyobb baj a számára, valaki felvette a telefonjával videóra, hogy majdnem összeesik, úgy kell betámogatni a rá váró autóba.

Az internet korában tutira vehető, hogy a felvételt folyamatosan ismételni fogják a tévék és milliók játszhatják le maguknak a videomegosztó oldalakon.

Ki a kockázatosabb?

Az amerikai elnöki pozícióért két nagyszülő korú jelölt versenyez: Clinton a jövő hónapban tölti be a 69-et, Trump, a republikánus jelölt, júniusban múlt 70. A nők várható átlagéletkora az USA-ban 81 év, a férfiaké ennél öttel kevesebb

Ha az ingatlanmágnás nyer, akkor Ronald Reagan után ő lesz a második legidősebb ember, akit az USA elnökévé választanak, ha Clinton, akkor ő. Reagan egyébként titkolta kezdődő Alzheimer-kórjának jeleit. John Fitzgerald Kennedynek háborús sérülésének kezelése nyomán kialakult gyógyszerfüggősége okozott hasonló gondot.

Clinton helyzetét az is nehezíti, hogy magyarázkodnia kell egy elszólása miatt: az mondta, hogy Trump támogatói fele részben radikális extremisták, fele részben szánalmas alakok.

Lesz reakció, ez biztos

A tőkepiacok szereplői eddig túlságosan biztosra vették, hogy Clinton nyer novemberben, ám a Predicitit elektronikus politikai fogadási piacon immáron egy a háromhoz adják Trump győzelmét. Mit hozhat ez a befektetőknek? - teszi fel a MarketWatch olvasóinak legfontosabb kérdést a cikk szerzője.

Mindenekelőtt változékonyságot. A piacok nem szeretik a kellemetlen meglepetéseket. (Ki szereti?) Gyűlölik a bizonytalanságot, ám Trump győzelme éppen ezt hozná. Clintontól tudják mit várhatnak, Trumptól nem.

A világ aligha nézné jó szemmel, hogy az amerikai kormány egy instabil, tapasztalatlan, hirtelen indulatoktól vezérelt tévészemélyiség kezébe kerül, aki számos hangulatkeltő fenyegetéssel állt elő az elnökválasztási harcban.

Az biztos, hogy a részvény-, kötvény- és devizaárfolyamokon, de még az árupiaci termékek árfolyamán is - elsősorban az olajén, miután Trump az amerikai olajipar támogatását ígérete - meg fog látszani, ha a republikánus jelölt nyer.

Három tipp

Egy pénzpiaci menedzser három szót emel ki, ha azt kérdezik tőle milyen hatása lehet az ingatlanmágnás hatalomra kerülésének: arany, fegyverek, gyógyszerek. Más szóval az aranyra, a védelmi cégek és a gyógyszeripari vállalatok részvényeire tenne.

A szakértő mindenekelőtt dollárpánikra számít, ami jót tenne az arany árának (és erősítené az olyan menekülővalutákat, mint a svájci frank), miután Trump letette a főesküt, hogy devizaháborút indít az USA olyan kereskedelmi partnerei ellen - így Kína és Japán ellen -, amelyek szerinte gyengítik a valutájukat, s ezzel segítik cégeik USA-ba irányuló exportját.

Boldog iparágak

A védelmi tárca beszállítói jól járnának Trumppal, ugyanis ígéretet tett az USA katonai kiadásainak drasztikus emelésére. Ugyanakkor a kézifegyverek gyártói nem feltétlenül jönnének ki jól a dologból, mert a termékeik iránt akkor ugrik meg a pánikba eső ügyfelek kereslete, amikor a demokraták erősödnek, aki korlátozni akarják a fegyverhasználatot.

A gyógyszercégek, sőt az egész egészségügyi ágazat - a biztosítók, a biotechnológiai vállalatok - azért járnának jól a republikánus jelölt győzelmével, mert Clinton elnökként megpróbálná leszorítani az egészségügyi ellátás költségeit, nyomást gyakorolva magas áraikra és profitrátájukra. Trump ezzel szemben masszív deregulációt ígér, ami éppen ellenkező hatással járhatna.

Meg minden

És ezek a hatások csak a legfontosabbak. Ha tényleg falat kezdenének építeni az amerikai-mexikói határon - ami Trump egyik legmarkánsabb ígérete -, az például jótékonyan hatna az építőipari vállalatok részvényárára. Ha a szankciók enyhítésével akarna az orosz vezetés kedvében járni, az a bankoktól az olajipari berendezéseket gyártó vállalatokig számos ágazatot érintene.

Vészforgatókönyv

Felvetette Hillary Clinton esetleges helyettesítésének lehetőségét Don Fowler, a Demokrata Párt egyik volt vezetője - tudósított az MTI. A politikus szerint fel kell készülni arra, hogy a volt külügyminiszter egészségi állapota miatt Hillary Clinton kénytelen lesz visszalépni. Az utód megtalálása párton belüli harcokhoz vezethet Joe Biden alelnök és a magát európai szociáldemokratának tartó Bernie Sanders szenátor hívei között. A csere időigényes folyamat lenne, miközben a szavazásig mindössze 60 nap van hátra. Arra még nem volt példa az USA történetében, hogy elhalasztották volna az elnökválasztást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!