A piaci zsargonban meghonosodott "fiscal cliff" - "költségvetési sziklaszirt" - félhivatalos elnevezés arra a befektetői félelemre utal, hogy a Kongresszus és a Fehér Ház közötti tavalyi adósságlimit-vita kompromisszumos megoldásának részeként kidolgozott kiigazító csomag maradéktalan érvényesítése esetén az amerikai gazdaság e "sziklaszirt" széléről ismét a recesszió szakadékába zuhanhat.

Londonban ismertetett szerdai elemzésében a Fitch Ratings is közölte, hogy becslése szerint ha a hozzávetőleg 600 milliárd dolláros - az éves amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - adóemelési és kiadáscsökkentő költségvetési intézkedéscsomag januárban változatlan formában életbe lép, az "szükségtelen és elkerülhető" recesszióba sodorná az amerikai gazdaságot, és az amerikai munkanélküliség 2013-ban 10 százalék fölé emelkedne.

A hitelminősítő szerint ráadásul a "fiscal cliff" nem is kezelné teljes mértékben a magas közkiadások, valamint a viszonylag szűk és volatilis adóbázis egyidejű problémáját. Emellett a Kongresszus menet közben valószínűleg legalább részben visszafordítaná a konszolidációs csomag végrehajtását, amint a gazdasági növekedés lassulni kezd és a munkanélküliség emelkedésnek indul, ez azonban állandósítaná az amerikai kormány adó- és kiadási politikájával kapcsolatos bizonytalanságokat, amelyek már eddig is terhelték az amerikai gazdaságot.

A Fitch Ratings közölte: jelenleg arra számít, hogy az Egyesült Államok jövőre a hazai össztermék hozzávetőleg 1,5 százalékának megfelelő mértékű államháztartási hiánycsökkentést hajt végre.

A hitelminősítő londoni elemzői szerint azonban ha a tavaly kialakult patthelyzethez hasonlóan ismét nem sikerülne időben megállapodni az amerikai államadósság-limit emeléséről, az már aláásná az Egyesült Államokba mint megbízható adósba vetett bizalmat, és ebben az esetben a cég felülvizsgálná az amerikai államadósságra érvényben tartott lehetséges legjobb, AAA adósosztályzatát.

A Fitch Ratings becslése szerint a közkézen lévő amerikai szövetségi államadósság jelenleg az Egyesült Államok éves GDP-értékének 75 százalékával egyenlő, ami 1950 óta a legmagasabb arány. Költségvetés-politikai intézkedések nélkül azonban ez az adósságráta az évtized végére elérné a 90 százalékot, utána pedig már fenntarthatatlan szintek felé emelkedne tovább - áll a hitelminősítő szerdai londoni elemzésében.

A Fitch tavaly november óta leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben az Egyesült Államok AAA szuverén besorolására. Szerdai elemzésében a ház közölte, hogy várhatóan 2013 végéig döntésre jut az amerikai adósosztályzat sorsáról, ám ha nem születik megállapodás a "fiscal cliff" és az adósságlimit ügyében, az valószínűleg már korábban az Egyesült Államok leminősítéséhez vezetne.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már tavaly augusztusban megvonta az Egyesült Államoktól az AAA szuverén adósosztályzatot, egy fokozattal AA pluszra rontva az amerikai besorolást, amelyre negatív kilátást hagyott érvényben. A Standard & Poor's annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a tavalyi adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.