Ez lesz a kiút Európának a gödörből - megérkezett a jóslat

Az európai kormányoknak bele kellene húzniuk országaik gazdaságának szerkezeti reformjába, mert a laza monetáris politika nem tudja tovább lökdösni előre a növekedést. A kormányok kezében van az eszköz, amellyel fordítani lehetne Európa sorsán.
Napi.hu, 2016. szeptember 23. péntek, 11:16
Fotó: Reuters

Itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Központi Bank (ECB) felismerje végre: nem lehet monetáris politikai eszközökkel megoldani Európa problémáit - fejtegette a CNBC tudósítás szerint Axel Weber, a svájci UBS bank elnöke. Weber 2004 és 2011 között az európai jegybank monetáris tanácsának tagja volt, és esélyesnek tartották a bank elnöki posztjára is, amíg át nem nyergelt a magánszférába.

Szerinte a monetáris politika csak ideiglenesen, átmeneti ideig hatékony eszköz a gazdaság gondjainak kezelésére. Európa túlságosan erre az eszközre hagyatkozik bajainak orvoslásában. Az ECB nullán tartja alapkamatát és havonta több tízmilliárd euró értékben vásárol kötvényeket, amivel gyakorlatilag pénzzel árasztja el az eurózóna gazdaságát.

Világos célzás

A központi bankok viselkedése elősegítette vagy legalábbis bátorította a gazdaságpolitika döntéshozóit, például a pénzügyminisztereket, hogy kényelmes álláspontost foglaljanak el az amúgy sürgető reformokkal kapcsolatban - folytatta Weber. Márpedig az európai gazdaságok szerkezeti átalakulása nélkülözhetetlen a tartós növekedés eléréséhez.

Weber nincs egyedül ezzel a véleményével. Az ECB döntéshozói szeptemberi ülésükön meglepték a piaci szereplőket azzal, hogy nem tették még ösztönzőbbé a kamatokat és nem bővítették a bank kötvényvásárlási programját. Ezzel jelezték - amit Mario Draghi, a bank elnöke számtalanszor elismételt -, hogy most már a kormányokon a sor.

Árnyalt kép

Jack Lew, amerikai pénzügyminiszter a G20 kínai csúcsán kijelentette, hogy a világ világ legbefolyásosabb országai az USA-val értenek egyet abban, hogy a megszorítások helyett ösztönző gazdaságpolitikára kell átállniuk.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a jegybankok államkötvény-vásárlásainak köszönhetően a kormányok olcsón jutnak hitelhez így lenne forrásuk a költekezésre.

A kép azért nem ilyen egyértelmű. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint a világgazdaság szintjén a kormányok költségvetési hiánya 2009-ben, a gazdasági válság mélyén a GDP 7,2 százaléka volt, ami 2015-re 3,6 százalékra csökkent. Az államadósság azonban ugyanebben az összehasonlításban 75,1 százalékról 81,3 százalékra ment fel.

A jövő kulcsszava

Weber szerint a magánszféra tevékenységét ösztönözné, ha az európai kormányok jelentős infrastrukturális beruházásokat indítanának. Az infrastruktúra szót az unalomig fogják ismételgetni a következő 10 évben. Ez fogja átvenni a monetáris politika helyét, mert ez fordíthat Európa sorsán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ditel, 2016.09.24 09:00

@krix: Ennyi sok agyhalott orbánista barmot régen láttam egy helyen.
Ti osztódtok mint vírus?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.09.24 08:57

@lomb: NE bolsizzál te bolsi orbánista faszkalap,
Fideszben van a legtöbb volt MSZMP tag, besúgó!
Nálatok az állami pazarlás csúcsokat dönt 26 év viszonylatában.
Korrupció egekben, haverok, rokonak visznek mindent és a volt MSZMP tag Matolcsy és kedves kurvája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ditel, 2016.09.24 08:54

@Dakota Summer: "de a refomr a"
Nagyon kell, pont a lakosság érdeke lenne a reform!
Nálatok az állami dolgozók száma elérte a 980e, 2010-ben 750e volt.Már az sok volt.
Tele az állam léhűtő fideszesekkel. Állami pazarlás hatalmas.Csak a kampány eléri 8 milliárd ft-ot
Így nem tud Varga adókat csökkenteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.09.23 16:26

@lomb:
"egyre több ország vezeti be a rendkívüli állapotot"

Érdekes hasonlatot vélek fölfedezni az újabb Star Wars filmekkel.
Azokban a császár egyfelől szítja a háborút (mint amerika), másrészt szerénységének hangot adva támogatja a menekülteket (G. merkel) majd a nagy számú menekült és háborús helyzetre való hivatkozássál kihirdeti a rendkívüli állapotot (pl. Franciaország) erős hadsereget állít föl, központosít (Brüsszel) és totálisan megszívatja a naiva dzsediket (libsibolsik).

Ezek szerint a jövőre nézve ez várható:
- a rendkívüli állapot általános lesz
- a hadseregeket még jobban fölfejlesztik
- ha minden készen áll elteszik láb alól a libsibolsikat
- visszaáll a rend: Európai kalifátus...

:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.09.23 14:27

Megértem a liberálbolsevik megmondóembereket! Nem elég nekik a jegybankok által számolatlanul kiöntött lóvé, amely növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, most a kormányok felelőtlen pénzköltését sürgetik az egyik liberálbolsevik fétis, a gazdasági növekedés serkentésére, amely még tovább növeli az egyenlőtlenséget, káoszhoz, vagy - ne adj isten - társadalmi robbanáshoz vezetve.
Természetesen azt is tudják, hogy a migránsválság kapcsán egyre több ország vezeti be a rendkívüli állapotot, amely esetén a társadalom jogos elégedetlenkedését böszmei módszerekkel legálisan meg lehet fékezni.

Szép, liberálbolsevik "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html