A dokumentum öt olyan nagyobb célt jelöl meg, amelyen belül további pontokat határoz meg. Az öt stratégiai cél, hogy az EU gazdasága erősebb és versenyképesebb legyen, miközben a munkahelyek száma növekedjen, valamint képes legyen megvédeni polgárait és jogaikat, elinduljon az energiaunió megteremtése előretekintő klímaprogrammal párosítva, erősödjön a szabadság, a biztonság és az igazságszolgáltatás, végül pedig, hogy az EU mostaninál nagyobb súllyal legyen jelen a világban.

A gazdaság területén a stratégia szerint tiszteletben kell tartani a növekedési és stabilitási paktumot, vagyis az uniós államháztartási és költségvetési szabályokat, folytatni kell a strukturális reformokat, és a lehető legnagyobb mértékben ki kell használni a paktum passzusaiban rejlő rugalmasságot.

A dokumentum az egységes piacban rejlő lehetőségek maradéktalan kihasználását irányozza elő, emellett vállalkozásbarát és a munkahelyteremtést támogató üzleti környezet megteremtését, a gazdaság jövőorientált fejlesztését sürgeti, továbbá az unió vonzóbbá tételét a nemzetközi befektetések számára. A stratégia arra is kitér, hogy az eurózónát a stabilitás és a növekedés szilárdabb és ellenállóbb tényezőjévé kell tenni.

A polgárok és jogaik megvédését alapvetően szociális értelemben képzeli el a dokumentum, rámutatva, hogy támogatni kell a képességfejlesztést, a képzéseket, a tehetségek kibontakozását, szavatolni kell a méltányosságot azáltal, hogy az adócsalás és adóelkerülés elleni fellépés révén mindenki kiveszi a részét a közteherviselésből. Emellett minden társadalmat segíteni kell abban, hogy megfelelő szociális hálót hozhasson létre a változások enyhítése vagy az egyenlőtlenségek visszafordítása érdekében.

Az energiaunió megteremtésével az EU célja a biztos, megfizethető és fenntartható energiaellátás garantálása.
"Kulcsfontosságú az energiahatékonyság, mert a legolcsóbb és legtisztább az az energia, amelyet nem használunk el" - áll a dokumentumban, amely a megfizethető energiát a hatékonyság növelésével, s így a kereslet mérséklésével, az egységes energiapiac megteremtésével, az EU alkupozíciójának javításával, a gázpiac átláthatóbbá tételével, a kutatás támogatásával kívánja elérni. Az energiaellátás biztonságát pedig elsősorban a kínálat diverzifikálásával garantálná, de szerepet juttatna a saját és a megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználásának is.

A "szabadság, biztonság és igazság uniója" megteremtésének stratégiai céljával az EU azt tűzi maga elé, hogy minden szempontból jobban fogja kezelni a migrációt, fellép a bűnözés, ezen belül a korrupció és a szervezett bűnözés, valamint a radikalizmus és a terrorizmus ellen, és fokozza az igazságügyi együttműködést.

Emellett az új stratégia azt is szeretné elérni, hogy növekedjen az Európai Unió súlya a világban. "Szélesebb szomszédságunkban rekordot dönt az instabilitás. Érdekeink, értékeink és polgáraink védelme érdekében létfontosságú, hogy az Európai Unió nagyobb beleszólást kapjon a világ dolgaiba" - szögezi le a dokumentum, amely nagyobb összhangot teremtene az uniós és a tagállami külpolitika között, erős partnerré tenné az Európai Uniót a déli és keleti szomszédságban, és fejlesztené a védelmi és biztonságpolitikai együttműködést.