Trump és Putyin ismét megerősítette Szíria szuverenitása, egysége, területi épsége és világi jellege iránti elkötelezettségét, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával összhangban. Mindketten felszólították a szíriai konfliktusban érintetteket, hogy tevékenyen vegyenek részt a válság rendezését szolgáló genfi politikai folyamatban, támogassák a sikerét szolgáló erőfeszítéseket.

Az amerikai és az orosz elnök kifejezte eltökéltségét, hogy legyőzzék az Iszlám Állam terrorszervezetet. Megelégedésüknek adtak hangot amiatt, hogy országaik sikeres erőfeszítéseket tettek a veszélyes incidensek elkerülése végett az amerikai és az orosz hadsereg között Szíriában, és ezáltal az elmúlt hónapokban jelentős mértékben súlyosbították az Iszlám Állam (ISIS) hadszíntéri veszteségeit - írja az InfoRádió a honlapján az MTI-re hivatkozva.

Trump és Putyin megállapodott abban, hogy az amerikai és az orosz haderő biztonsága, illetve az ISIS ellen harcoló partnerek közötti veszélyes incidensek elkerülése végett támogatni fogják a már funkcionáló katonai kommunikációs csatornák működtetését, és folytatják ezeket az erőfeszítéseket egészen a terrorszervezet végleges szétzúzásáig.

Csökkenteni kell a szíriaiak szenvedését, ezért az elnökök felszólították a világ országait a szíriaiak humanitárius szükségleteinek kielégítésére az elkövetkező hónapokban. Úgy foglaltak állást, hogy ideiglenes intézkedésként fontos fenntartani Szíriában az úgynevezett deeszkalációs övezeteket az erőszak csökkentése és a válságrendezés feltételeinek megteremtése érdekében.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel, hogy a közös elnöki nyilatkozatot a danangi találkozóhoz készítették elő a két ország szakértői, és a végső szöveget szombaton hagyta jóvá Szergel Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

A híradások szerint Trump és Putyin nem folytatott egymással hivatalos megbeszélést a danangi APEC-csúcson, de orosz hírügynökségek beszámoltak arról, hogy röviden szót váltottak egymással a protokollfotózáson. Együtt mentek oda, beszélgetve, a kínai és a vietnami elnök társaságában. A csoportkép-fotózáson Trump Putyin jobbján foglalt helyet, majd mielőtt a APEC-vezetők átvonultak a tiszteletükre adott fogadásra, megérintette az orosz vezető vállát. A fogadás befejezése előtt aztán az amerikai elnök úgy távozott onnan, hogy nem beszélt orosz hivatali partnerével.

(Fotó: AFP PHOTO/Vietnam News Agency/STR)