Élesen elvált egymástól az eurózóna két legnagyobb gazdaságának teljesítménye: a német vállalatok tovább erősítettek, míg a franciák visszafogják tevékenységüket. Az eurózóna cégei az ötödik egymást követő bővülést könyvelhették el, ám a növekedés üteme már a második alkalommal lassul.

Franciaországban a foglalkoztatás és az új megrendelések állománya is csökken, ráadásul május óta a leggyorsabb ütemben, ami elemzők szerint egyértelmű jele a kilábalás gyengeségének. A Markit piackutató intézet beszerzési menedzserindexe (PMI) 48,5 pontra zsugorodott novemberben a szeptemberi és októberi 50,5-50,5 pontról, miközben a német PMI 54,3 pontra nőtt az egy hónappal korábbi 53,2-ről. Az eurózóna mutatója 51,5 pontra mérséklődött 51,9 pontról - az 50 feletti érték a gazdasági aktivitás bővülését, az ez alatt, a csökkenését jelenti.

Vereség minden fronton

Franciaországban mind a szolgáltató szektor, mind a feldolgozóipar zsugorodásban van, míg Németországban az előbbi mutatója kilenc, az utóbbié 29 hónapos csúcsra szökött fel. A Markit szakértői ennek alapján úgy vélik, hogy a francia gazdaság akár a recesszióba is visszacsúszhat, míg a német várhatóan tovább menetelhet előre az év végéig.

Az Európai Központi Bank döntéshozói jól tették, hogy - 0,5 százalékról 0,25 százalékra - mérsékelték a bank alapkamatát legutóbbi ülésükön - vélik a rossz adatokat értékelő az elemzők. Ha a közös európai valutát használó országok gazdasági növekedése tovább veszít a lendületéből, akkor az ECB-nek is többet kell tennie a recesszió visszatérésének megakadályozása érdekében.

A Markit szintén ma hozta nyilvánosságra a HSBC bankkal közösen számolt kínai PMI-adatát. A világ második legnagyobb gazdaságának novemberi mutatója 50,4 pontra morzsolódott le az októberi 50,9 pontról. A bővülés lassulása nem jó hír kínai piacra exportáló vállalatoknak.