Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög tőzsde vezető indexe, az ASE több mint 11 százalékot veszített értékéből kedden, majd kissé felfelé korrigált, miután az athéni kormány bejelentette, hogy két hónappal előrehozzák az államfőválasztást - jelentette a CNBC. Így már a jövő héten megtartják az első fordulót - az alkotmány értelmében az elnök főként reprezentatív-adminisztratív feladatokat lát el Görögországban. A tisztségre a parlament választja meg a kormány jelöltjét kétharmados többséggel.

A befektetők attól borultak ki, hogy a kormánynak nincs ekkora többsége a parlamentben, ezért sikertelen lehet a háromfordulós szavazás, ami viszont azt jelenti, hogy január végén előrehozott választást kell kiírni. Ezen győzhet az EU-IMF segélyprogramot elutasító ellenzék legnagyobb ereje, a radikális baloldali Sziriza, amely a közvélemény-kutatások szerint jelenleg az ország legnépszerűbb pártja.

Egyedül nem megy nekik

A piaci szereplők úgy látják, hogy a donorok segítsége nélkül Görögország nem képes pénzügyileg talpon maradni. Emiatt kezdetek szabadulni részvényeiktől, illetve a görög állampapíroktól, aminek eredményeként a tízéves kötvény hozama 29 bázisponttal 7,63 százalékra ugrott. Az állampapír-piaci hüvelykujjszabály szerint a hat százalék feletti hozamot egyetlen állam sem tud tartósan finanszírozni.

Az athéni kormány és az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) hétfőn alkut kötöttek: eszerint az EU-IMF segélyprogram 2014 vége helyett 2015 februárjáig tart, így maradt még idő arra, hogy a felek tisztázzák vitás kérdéseiket. Athén szerint a 2015-ös költségvetésen szereplő 0,2 százalékos GDP-arányos hiány teljesíthető, míg a donorok úgy vélik, hogy ehhez még kétmilliárd euróval javítani kellene a büdzsé egyenlegét - azaz további megszorító intézkedésekre van szükség.

Csapda az ellenzéknek

Úgy tűnik, hogy ezzel a megállapodással és az elnökválasztás előrehozásával a kormányzó pártok csapdát állítottak az ellenzéknek - derült ki az IMF volt igazgatósági tagja, Miranda Xafa szavaiból. Az eurócsoport adott a görögöknek egy rövid haladékot, ami nélkül nem lennének képlesek talpon maradni - magyarázza Xafa, aki jelenleg egy athéni pénzügyi tanácsadó cég elnöke.

Ezért a görögök előtt két lehetőség áll majd, ha lesz előrehozott választás. A kormánypártokat támogatják, amelyek némi további kellemetlenség árán lezárják az EU-IMF hitelprogramot, fenntartva az ország működőképességét, vagy az ellenzéket választják, amely azt ígéri, hogy szakít a donorokkal és egy csapásra véget vet a megszorításoknak, ám ezzel a gyors államcsődöt kockáztatja.

Veterán politikus a jelölt

Antonisz Szamarasz miniszterelnök Sztavrosz Dimaszt, a kormánykoalíciót vezető jobbközép Új Demokrácia párt 73 éves alelnökét jelöli az államfői posztra - jelentette az athéni ekathimerin.com hírportál.. Dimasz 2004 és 2010 között az Európai Unió környezetvédelemért felelős biztosa volt, majd 2011 novemberétől fél éven át az előző - szakértői - kormány külügyminisztereként dolgozott. A kormányfő szerint hazájában és a nemzetközi porondon is elismert politikus, aki képes megtestesíteni a görög társadalom egységét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!