"Németország és Franciaország mélyen elkötelezett az eurózóna integritásának megőrzése mellett, és eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz az euróövezet megvédésére" - áll a Berlinben közzétett közleményben. A két politikus hangsúlyozza, hogy az euróövezet tagországainak és az európai intézményeknek meg kell felelniük a hatáskörükből adódó felelősségnek, és elengedhetetlenül szükséges, hogy a tagországok gyorsan végrehajtsák a június végi uniós csúcs határozatait.

A közlemény jóformán szó szerint visszhangozza Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének szavait, aki csütörtökön hangsúlyozta, hogy az EKB "mandátumán belül bármit megtesz az eurózóna védelmében". Hasonlóan fogalmazott a francia kormány szerdai ülése után a kormányszóvivő. "Francois Hollande elnök áttekintette a spanyol helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a csúcs határozatait eltökélten és gyorsan végre kell hajtani" - mondta. Hozzátette: az alapvető cél az, hogy az államok éppen olyan gyorsan tudjanak reagálni, mint a piacok.

Az uniós csúcson egyebek közt elhatározták egy közös európai bankfelügyeleti hatóság felállítását, és programot fogadtak el a spanyol bankrendszer szanálására.

A Merkel és Hollande megbeszéléséről kiadott közlemény hatására az euró háromhetes csúcsra, 1,2321 dollárra erősödött a dollárral szemben, a vezető európai tőzsdéken emelkedtek az árfolyamok, a spanyol és olasz állampapírok hozama pedig csökkent a másodlagos piacon. Erősödött a forint, az euró 1,23 százalékkal 280,30 forintra gyengült.

A hírt ezen kívül mind az európai, mind az amerikai tőzsdék emelkedéssel nyugtázták.