Ez nem hiányzott a fűtési szezon elején

Újabb gondok adódtak Lengyelországban az ország legfőbb energiahordozójával, a szénnel. Helyenként hiány alakult ki bizonyos fajtáiból és nőnek az árak, aminek a hátterében elsősorban a szállítás akadozása áll.
Barabás Júlia, 2017. október 21. szombat, 07:41
Fotó: Reuters

Drágul a szén Lengyelországban, ami főleg a világpiaci ár emelkedésére vezethető vissza, ám hozzájárul a dologhoz néhány szánfajta hiánya is. Krzysztof Tchórzewsk energiaügyi miniszter szerint az utóbbi szállítási gondokból adódik - írta a gazeta.pl.

Az áremelkedés érinti mind a nagyfogyasztókat, mind a háztartásokat. Az erőművek az év során eddig mintegy egyharmadával fizettek többet, mint egy évvel korábban. A magánfelhasználók költségei ötödével vannak a tavalyi felett.

A lengyel bányák felemelték áraikat, mondván: idén a világon a szén átlagosan 60 százalékkal drágult. Ezzel egyidejűleg a kereslet is nőtt. Az utóbbi olyan erős, hogy az ország kénytelen Fehéroroszországból, Oroszországból és Ukrajnából szenet importálni.

További gond, hogy sok szénfajta hiánycikk lett. A szaktárca szerint ennek oka a szállításban keresendő. A sok út- és vasútépítés leköti a szállító cégek kapacitását. Emellett sok vasútvonalon karbantartást végeznek, ami szintén feltartja a szállításokat.

Baj volt a Keletről jövő szállításokkal is - mondta Tchórzewski. Fehéroroszországban a nagy közös belorusz-orosz hadgyakorlat akadályozta a szállításokat, mert a vasutat lefoglalta a hadsereg.

(A nyitókép forrása:Reuters)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.21 13:31

Akárhogyan is szidják a szenet, még mindig inkább környezetbarát ezzel fűteni, mint erdőket eltüzelni erőművekben "biomassza" jelszóval, mint nálunk. A brüsszeli bölcseknek sikerült tehát egy újabb égbekiáltó eszementséget kitalálniuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.10.21 13:01

Máshol azt olvastam, hogy a lengyeleknél rengeteg gazdaságosan kitermelhető szén van a föld mélyében. Akkor pedig beruházni kell a széntermelésbe. A baj ott lehet, hogy az ilyesmit az EU nem támogatja.

A vasutat - a szállítás érdekében - viszont lehet és érdemes fejleszteni, arra valószínűleg némi uniós pénzt is lehet szerezni.

Butaság importálni azt, amiből otthon is van elegendő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html