Ez sokakat aggaszt - a vártnál nehezebb dolga lesz az ECB-nek

A vártnál nehezebb feladatnak bizonyulhat az infláció felpörgetése az eurózónában - ismerte el Vitor Constancio, az Európai Központi Bank (ECB) alelnöke egy olaszországi konferencián tartott előadásában pénteken, néhány nappal az euróövezeti jegybank gazdaságélénkítő politikájának sorsát meghatározó egyeztetések megkezdése előtt.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 1. péntek, 14:28
Fotó: Napi.hu

A pénzromlás üteme már négy és fél éve marad el az ECB 2 százalékos célszámától. Az euróövezet gazdasága hiába mutatja a legjobb teljesítményt a pénzügyi világválság óta, ha az infláció továbbra is nyomott marad, az alátámaszthatja az ECB rendkívül laza monetáris politikájának meghosszabbítása mellett szóló érveket.

Constancio kifejtette: növekszik a bizonytalanság a világgazdaság fellendülésének tartósságát illetően, és ez különösen igaz az Egyesült Államok esetében, ami megnehezíti az infláció és a munkanélküliségi szintek normalizálását az euróövezetben. Az év elején még valószínűnek látszó globális reflációból nem lett semmi - tette hozzá az ECB alelnöke, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye váratlan piaci kilengéseknek és a pénzügyi feltételek szigorításának.

"A pénzügyi feltételek váratlanul romolhatnak például az Egyesült Államokban történő események következtében, vagy feltörekvő piaci fejlemények, vagy geopolitikai kockázatok miatt" - hangoztatta.

A központi bankok számos döntéshozóját aggasztja az alacsony infláció, mert az magában rejti azt a kockázatot, hogy deflációba kerül a gazdaság, ami váratlan csapást mérne a növekedésre.

Az ECB eszközvásárlási programja, amely az infláció felélesztését és a gazdaság élénkítését szolgálja, elvileg már az év végén kifuthatna. A kormányzótanács az ősszel dönt a sorsáról. Miközben a konzervatív döntéshozók egy rendezett, de viszonylag gyors kivezetést szorgalmaznak, a laza pénzpolitika fenntartásának hívei arra figyelmeztetnek, hogy az infláció nem éri el a célszámot a következő években, és a mennyiségi enyhítés gyors lezárásával azt kockáztatnák, hogy még jobban kitolódik az alacsony infláció időszaka.

HOZZÁSZÓLÁSOK