A pénzromlás üteme már négy és fél éve marad el az ECB 2 százalékos célszámától. Az euróövezet gazdasága hiába mutatja a legjobb teljesítményt a pénzügyi világválság óta, ha az infláció továbbra is nyomott marad, az alátámaszthatja az ECB rendkívül laza monetáris politikájának meghosszabbítása mellett szóló érveket.

Constancio kifejtette: növekszik a bizonytalanság a világgazdaság fellendülésének tartósságát illetően, és ez különösen igaz az Egyesült Államok esetében, ami megnehezíti az infláció és a munkanélküliségi szintek normalizálását az euróövezetben. Az év elején még valószínűnek látszó globális reflációból nem lett semmi - tette hozzá az ECB alelnöke, aki egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy fennáll a veszélye váratlan piaci kilengéseknek és a pénzügyi feltételek szigorításának.

"A pénzügyi feltételek váratlanul romolhatnak például az Egyesült Államokban történő események következtében, vagy feltörekvő piaci fejlemények, vagy geopolitikai kockázatok miatt" - hangoztatta.

A központi bankok számos döntéshozóját aggasztja az alacsony infláció, mert az magában rejti azt a kockázatot, hogy deflációba kerül a gazdaság, ami váratlan csapást mérne a növekedésre.

Az ECB eszközvásárlási programja, amely az infláció felélesztését és a gazdaság élénkítését szolgálja, elvileg már az év végén kifuthatna. A kormányzótanács az ősszel dönt a sorsáról. Miközben a konzervatív döntéshozók egy rendezett, de viszonylag gyors kivezetést szorgalmaznak, a laza pénzpolitika fenntartásának hívei arra figyelmeztetnek, hogy az infláció nem éri el a célszámot a következő években, és a mennyiségi enyhítés gyors lezárásával azt kockáztatnák, hogy még jobban kitolódik az alacsony infláció időszaka.