Újabb pofont kaptak azok, akik azt szeretnék, ha a júniusi függetlenségi népszavazás döntése nyomán Nagy-Britannia minél előbb kilépne az Európai Unióból - derül ki a Bloomberg cikkéből. A hírügynökség szerint ugyanis a Brexit csúszására utalhat a brit legfelsőbb bíróság egyik bírájának megjegyzése.

Brenda Hale bírónő szerint lehetséges, hogy az Egyesült Királyság parlamentjének el kell fogadnia egy "átfogó" törvényt ahhoz, hogy a kormány megkezdhesse a kiválási tárgyalásokat az EU-val. Hale egy Kuala Lumpurban tartott beszédében mondta el véleményét, amely a Legfelsőbb Bíróság internetes oldalán jelent meg.

Alapos törvénykezés

Nagy-Britannia 1972-ben az European Communities Acttal adta meg belépésének jogi alapjait. Elképzelhető, hogy ezt csak hasonlóan alapos, kiterjedt jogszabállyal lehet felváltani. A Sky Newsnak nyilaktozó szakértők szerint egy ilyen törvény elfogadása két évet is igénybe vehet.

Lady Hale egyszerűen tájékoztatta egyetemi hallgatókból álló közönségét az európai alapszerződés 50 cikkelyével kapcsolatos jogi álláspontokról - írta a Legfelsőbb Bíróság szóvivője a Bloombergnek küldött e-mailjében. Az 50. cikkely rendelkezik a kilépésről, két évet adva az ezzel kapcsolatos tárgyalások lebonyolítására.

Majd kiderül

Ez a tájékoztatás nem előlegezte meg a Legfelsőbb Bíróság álláspontját azzal az eljárással kapcsolatban, amelyben állást kell foglalnia a parlament részvételéről a Brexit folyamatában - tette hozzá a szóvivő.

A legfelsőbb bírói testület a londoni kormány fellebbezése nyomán december elején kezdi el a tárgyalást egy alsóbb szintű bírói döntésről, amely szerint csak a parlament hozzájárulásával lehet elindítani Nagy-Britannia és az EU válási folyamatát.

A pert egy befektetési menedzser indította, de csatlakozott hozzá a skót kormány is, amely szerint nem csupán a Westminsternek, hanem még az edinburgh-i parlamentnek is rá kell bólintani a válási procedúra megkezdésére.