Ez ütötte ki az oroszokat

Oroszország tavaly átlagosan fele annyit kereset olajának értékesítésével, mint egy évvel korábban. Eközben az elemzők azon spekulálnak, hogy a fekete arany világpiaci ára hordónként 20 dollárra eshet a dollár erősödése miatt.
Napi.hu, 2016. január 17. vasárnap, 11:45

Az oroszországi kőolaj átlagos ára tavaly majdnem 50 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014-ben - jelentette az Interfax. Az orosz hírügynökség a statisztika forrásaként Alekszander Szakovicsot, a pénzügyminisztérium elemzőjét adta meg.

Az Ural típusú nyersolaj - amelyet Magyarország is importál - 2014-ben átlagosan hordónként 97,6 dollárba került, míg 2015-ben 47,5-51,23 dollár között alakult az átlagár. Szakovics az olaj árazásával foglalkozó ügynökségektől beszerezett adatok alapján számolta ki az átlagot.

A csökkenés az év végén is tartott: az Interfax emlékeztet rá, hogy a novemberi 42,11 dollár/hordóról decemberre 36,42 dollár/hordóra morzsolódott le az Ural olajszabvány ára.

Borulhat a büdzsé

Oroszország 2016-os költségvetését azzal a várakozással készítették, hogy az átlagos olajár hordónként legalább 50 dollár lesz. Ha ezzel szemben 40 dollár körül alakulna az ár, akkor a büdzsé hiánya elérheti az 1,5 ezer milliárd rubelt (19,8 milliárd dollár) - jelentette ki korábban Makszim Oreskin pénzügyminiszter helyettes.

A hét elején a londoni Berntért hordónként valamivel kevesebb, mint 33 dollárt kellett fizetni. Főként a kínai tőzsdék hullámzása okozta bizonytalanság miatt idén eddig 11 százalékkal vált olcsóbbá a fekete arany.

Egybehangzó előrejelzések

A Morgan Stanely elemzői szerint a dollár erősödése akár a 20 dollár/hordós szintre is leszoríthatja az árat - az idei csökkenést is az magyarázza, hogy a jüan gyengülése több mint három százalékkal erősítette az amerikai valutát. Egy 15 százalékos dollárfelértékelődés szoríthatná le az olajárat a 20-as tartományba - idézte a bank szakértőit a Boomberg.

A korábbi tapasztalatok szerint a fekete arany ára 10-15 százalékkal zuhan a dollár minden 5 százalékos erősödésére. A Morgan Stanley elemzői az eddig hanyatlással kapcsolatban is úgy számolnak, hogy a túltermelés szorította le az árat a 100 dollár/hordós szintről 60-ra, ám a további csökkenés - 35-55 dollárig - az amerikai valuta erősödésének tudható be.

A Morgan Stanley mellett a Goldman Sachs is elképzelhetőnek tartja a 20 dolláros tartomány elérését, ám más indokkal. E bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai tárolók hamarosan betelhetnek. Az amerikai energiahivatal, az EIA adatai szerint január 1-jén 63,9 millió hordót raktároztak ezekben, miközben maximum 73 millió hordót képesek befogadni.

Szánkázik a rubel
Egy dollárért 77 rubelt kellett adni a hét elején, miután tovább folytatódott az olaj áresése - jelentette a Moscow Times hírportál. Ilyen sokat utoljára 2014 decemberében fizettek az amerikai valutáért. Az euró árfolyama megközelítette a 84 rubelt - derült ki a moszkvai tőzsde jegyzéseiből. A hivatalos valutaárfolyamok nagyjából egy rubellel elmaradnak az előbbiektől. Ilyen gyengén utoljára az 1998-as valutaválság idején jegyezte a rubelt az orosz jegybank. A befektetők olajvalutának tekintik az orosz fizetőeszközt, amelynek értéke az ország olajexport-bevételeitől függ.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.01.17 18:09

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: " az én linkem naprakész"

Az lehet, de hogy te nem vagy naprakesz es lovesed sincs az altalad linkelt cikkhez az biztos :)

"a tied meg "forecast"

Szerencsetlen hulye, meg se nezted a cikket, mi? Megsugom, tartalmazza az eddigi adatokat ES a jovore vonatkozo becslest.

"De szólj ha rosszul tudom... "

Sokszor szoltam, de sajnos a csokott agyaddal nem fogtad fel soha, kezdem feladni.

"a 14 pedig kb. ugyanolyan elenyésző mint a 18"

Ez a mentseged a hazugsagaidra/tudatlansagodra? Gyenge.

"persze elismerem hogy korábban már próbáltad "elmagyarázni", hogy a gazdaság annál jobb, minél több az adósság... "

Ne hazudozz, soha ilyet nem allitottam.

"ha jól emlékszem..."

Folosleges is folytatni, valoszinuleg a tul sok reszegseg okozza nalad az ilyen kepzelgeseket amiket emlekeknek hiszel. Kevesebbet kene pialnod, mert karositja az agyat es nalad mar igy is komoly karosodas fedezheto fel, nem kene tovabb rontanod a helyzeten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.17 17:32

@Rodent: az én linkem naprakész, a tied meg "forecast", ami, szerintem, azt jelenti angolul hogy "előrejelzés"... De szólj ha rosszul tudom...

ha ha ha

(a 14 pedig kb. ugyanolyan elenyésző mint a 18, amikor a legtöbb nyugati országban 80-90, az USA 100 fölött, persze elismerem hogy korábban már próbáltad "elmagyarázni", hogy a gazdaság annál jobb, minél több az adósság... ha jól emlékszem, te magad is ezért lettél devizahiteles, azóta bujkálsz Kanadában... ha ha ha)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.17 17:24

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: ""a devizatartalekuk is jelentosen csokkent" - aha, a januári 3760 milliárd dollárról kb. 3680 milliárd dollárra. "

MUHAHAHAHAHAHAHAHAAAHHAA :DDDDDDD

Neked tenyleg nincs agyad. Bazzeg... te vagy az ev bohoca :DDDD

Meg a sajat linkedet se tudod ertelmezni te szerencsetlen :DD

Amugy a korabbi 600 MRD USD -s devizatartalekuk rovid ido alatt 370 MRD ala csokkent. Ez bizony akarhogy magyarazod, jelentos csokkenes. Raadasul a maradek reszben olyan eszkozokben van, amik nehezen ertekesithetoek, nem konnyen mozgathato tartalekok.


"Egyéb "válságjelek" az orosz gazdasággal kapcsolatban?"

Szegeny hulye, te meg az oroszoknal is nagyobb valsagban vagy :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.01.17 17:19

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: ""Az adossaguk is no" - nem igazán"

Ilyen, hogy "nem igazan" nincs. 3 lehetoseg van az allamadossag kapcsan:
1. Csokken
2. Nem valtozik
3. No

Az orosz allamadossagra az utobbi az igaz, vagyis novekszik.

"most a GDP 14.36%-a."

Te tenyleg ennyire tajekozatlan idiota vagy, vagy csak szandekosan hazudozol?

http://www.tradingeconomics.com/russia/government-debt-to-gdp/forecast

2013 -ban volt annyi a GDP aranyos adossag, ott leragadt az agyad? Ember (?), 2016 van, ebreszto!

"az USA adóssága bőven a GDP 100%-a felett van"

Mar megint ez a szandekos hazudozas... a 102,98% az nalad boven 100% felett van? Az ilyen megnyilvanulasaid ellenere meg elvarod, hogy nem minositgesselek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.17 17:02

@Rodent: "Az adossaguk is no" - nem igazán, most a GDP 14.36%-a. Összehasonlitásképpen, az USA adóssága bőven a GDP 100%-a felett van, a mienk valahol 75% körül.
http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/russia

"a devizatartalekuk is jelentosen csokkent" - aha, a januári 3760 milliárd dollárról kb. 3680 milliárd dollárra. Mindjárt megsajnálom őket...
http://www.tradingeconomics.com/russia/foreign-exchange-reserves

Egyéb "válságjelek" az orosz gazdasággal kapcsolatban?

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html