Az oroszországi kőolaj átlagos ára tavaly majdnem 50 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2014-ben - jelentette az Interfax. Az orosz hírügynökség a statisztika forrásaként Alekszander Szakovicsot, a pénzügyminisztérium elemzőjét adta meg.

Az Ural típusú nyersolaj - amelyet Magyarország is importál - 2014-ben átlagosan hordónként 97,6 dollárba került, míg 2015-ben 47,5-51,23 dollár között alakult az átlagár. Szakovics az olaj árazásával foglalkozó ügynökségektől beszerezett adatok alapján számolta ki az átlagot.

A csökkenés az év végén is tartott: az Interfax emlékeztet rá, hogy a novemberi 42,11 dollár/hordóról decemberre 36,42 dollár/hordóra morzsolódott le az Ural olajszabvány ára.

Borulhat a büdzsé

Oroszország 2016-os költségvetését azzal a várakozással készítették, hogy az átlagos olajár hordónként legalább 50 dollár lesz. Ha ezzel szemben 40 dollár körül alakulna az ár, akkor a büdzsé hiánya elérheti az 1,5 ezer milliárd rubelt (19,8 milliárd dollár) - jelentette ki korábban Makszim Oreskin pénzügyminiszter helyettes.

A hét elején a londoni Berntért hordónként valamivel kevesebb, mint 33 dollárt kellett fizetni. Főként a kínai tőzsdék hullámzása okozta bizonytalanság miatt idén eddig 11 százalékkal vált olcsóbbá a fekete arany.

Egybehangzó előrejelzések

A Morgan Stanely elemzői szerint a dollár erősödése akár a 20 dollár/hordós szintre is leszoríthatja az árat - az idei csökkenést is az magyarázza, hogy a jüan gyengülése több mint három százalékkal erősítette az amerikai valutát. Egy 15 százalékos dollárfelértékelődés szoríthatná le az olajárat a 20-as tartományba - idézte a bank szakértőit a Boomberg.

A korábbi tapasztalatok szerint a fekete arany ára 10-15 százalékkal zuhan a dollár minden 5 százalékos erősödésére. A Morgan Stanley elemzői az eddig hanyatlással kapcsolatban is úgy számolnak, hogy a túltermelés szorította le az árat a 100 dollár/hordós szintről 60-ra, ám a további csökkenés - 35-55 dollárig - az amerikai valuta erősödésének tudható be.

A Morgan Stanley mellett a Goldman Sachs is elképzelhetőnek tartja a 20 dolláros tartomány elérését, ám más indokkal. E bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy az amerikai tárolók hamarosan betelhetnek. Az amerikai energiahivatal, az EIA adatai szerint január 1-jén 63,9 millió hordót raktároztak ezekben, miközben maximum 73 millió hordót képesek befogadni.

Szánkázik a rubel

Egy dollárért 77 rubelt kellett adni a hét elején, miután tovább folytatódott az olaj áresése - jelentette a Moscow Times hírportál. Ilyen sokat utoljára 2014 decemberében fizettek az amerikai valutáért. Az euró árfolyama megközelítette a 84 rubelt - derült ki a moszkvai tőzsde jegyzéseiből. A hivatalos valutaárfolyamok nagyjából egy rubellel elmaradnak az előbbiektől. Ilyen gyengén utoljára az 1998-as valutaválság idején jegyezte a rubelt az orosz jegybank. A befektetők olajvalutának tekintik az orosz fizetőeszközt, amelynek értéke az ország olajexport-bevételeitől függ.