Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszországnak nem jelent azonnali fenyegetést az olaj árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt mélyrepülése - írja a Financial Times blogjában Szergej Gurijev, a párizsi Politikatudományi Egyetem szakértője, a moszkvai Új Közgazdaságtudományi Iskola korábbi tanára. Hosszabb távon azonban kiadáscsökkentésre vagy adóemelésre kényszerítheti Vlagyimir Putyin kormányát.

A szerző emlékeztet arra, hogy az orosz gazdaság ugyan jelentős mértékben függ az energiahordozók értékesítésétől, azonban az ország jelentős nagyságú felhalmozott tartalékai és a rugalmas rubelárfolyam lehetővé teszik, hogy az áresés kedvezőtlen hatásait késleltessék, s így nagyjából két évig képesek ellenállni annak a problémának, amelyet egy 80-90 dollár között stabilizálódó olajárfolyam jelentene. Azonban ha az árak ennél hosszabb távon stabilizálódnának ezen a szinten, karöltve a nyugati szankciókkal, az hatalmas kihívások elé állítaná Vlagyimir Putyin rendszerét - állítja a szerző.

Sokkoló áresés

Az olaj árfolyamának 25 százalékos esése az elmúlt három hónapban sokkolta az orosz vezetést. A 2015-2017-es orosz költségvetés legutóbbi tervezésekor még 100 dolláros olajárral számoltak, mindezt 2,6 százalékos GDP növekedés mellett. Már az áresés előtt arra kényszerültek, hogy az ország tartalékait a GDP 5 százalékáról 3 százalékra csökkentsék, hogy finanszírozhatóvá váljon a költségvetés kiadási oldala a következő három évben a várhatóan alacsonyabb gazdasági növekedés miatt. Eközben az orosz állami vagyonalap eszközeinek jelentős részét várhatóan kénytelenek lesznek elkölteni infrastrukturális beruházásokra, s arra, hogy kisegítsék a nyugati szankciók miatt nehéz helyzetbe került orosz cégeket és bankokat - emlékeztet.

Az orosz költségvetés bevételeinek mintegy fele köthető az olaj és gázértékesítéshez, a szerző számításai szerint az olajár 100 dollárról 80 dollárra csökkenése a GDP mintegy 2 százalékának megfelelő kiesést eredményez bevételi oldalon. Normál körülmények között ez még kezelhető nagyságú probléma lenne, hiszen Oroszország a nemzetközi piacokról finanszírozhatná adósságát, s az orosz cégek előtt hasonló lehetőségek állnának. A nyugati szankciókkal párosulva azonban már kényelmetlenebbé válik a helyzet.

Az olaj árfolyama
Kép: Alfatrader

Ennek ellenére, nem várható az, hogy Oroszország 2017 előtt kifogyna a pénzből. Az orosz jegybank hagyja, hogy a rubel leértékelődjön, s ez tompítja az áresés hatásait, ösztönzi a gazdaságot és nagyobb mozgástere hagy a költségvetésnek, amelynek kiadásai jórészt rubelben jelentkeznek. Így a költségvetés - ha a rubel eleget veszít az értékéből - még finanszírozható marad alacsonyabb olajárak mellett is.

Visszaesés minden szinten

Ez azonban nem oldja meg Putyinék igazi problémáját, a gazdaság stagnálását, visszaesését és a személyes jövedelmek csökkenését. Az országból történő tőkekiáramlás nyomán a beruházások üteme visszaesik, s ez a következő években kedvezőtlen hatással lesz a növekedésre. Az orosz kormány 2015-ös 2 százalékos GDP növekedésről szóló előrejelzése is optimistának tűnik. Már az olajáresés előtt is csak 1 százalékos növekedéssel számoltak az elemzők, s most már csak fél százalékossal.

Bár az orosz jegybank igyekszik kordában tartani az inflációt, a gyengébb rubel reálértelemben csökkenti az oroszok elkölthető jövedelmét. Oroszország nettó importőr fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből, s bár az áremelkedést a költségvetés támogatásokkal próbálja ellensúlyozni, az átlagos árszínvonal várhatóan emelkedni fog.

A szerző szerint a Putyin-reszimnek még soha nem kellett olyan mértékű megszorításokkal szembenéznie, amelyekre rákényszerülhet, ha a helyzet nem változik kedvező irányban. Még a 2008-2009-es válság során is kedvezőbb volt a helyzet, hiszen az orosz költségvetést akkor 40-50 dolláros olajárra készítették, s az ország tartalékai jóval magasabb szinten voltak. Így akkor lehetőségük volt arra, hogy a válság kedvezőtlen hatásait növekvő költségvetési kiadásokkal ellensúlyozzák.

Csökkenő életszínvonal, erősödő propaganda

Most azonban a kormányzatnak hamarosan választania kell. Vissza kellene fognia a kiadási oldalt, azonban ekkor azonban a választók számára is világosság válna, hogy Putyin nem tudja teljesíteni a 2012-es választás során tett ígéreteit. A másik lehetőség, hogy emelik az adókat, ezzel viszont további fékeznék a beruházásokat és a GDP növekedését. Így, ha az olaj árfolyama megmarad a jelenlegi 80-90 dollár közötti sávban, a kormánynak mindenképpen a választók életszínvonalának csökkenését eredményező lépéseket kell tennie.

Az elmúlt hónapok tapasztalat viszonylag könnyen megjósolhatóvá teszi, Putyinék hogyan reagálnak majd erre a helyzetre. Megpróbálja meggyőzni a közvéleményt arról, hogy Oroszország ostromlott erőd, s mindenkinek fel kell sorakoznia a zászló mögé. Ez fokozódó politikai nyomást jelent majd, természetesen a médiára is és még megjósolhatatlanabb külpolitikai lépések várhatóak részéről.