A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet konjunktúramutatója 118 pontra emelkedett márciusban az előző havi 113 pontról, és lényegesen felette áll az átlagos 0,3 százalékos GDP-növekedésnek megfelelő 100 pontos értéknek. A mutató állása alapján 0,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést lehet valószínűsíteni az első negyedévre - írta az MTI.

A DIW konjunktúrakutatója, Ferdinand Fichtner szerint a német ipar az elkövetkező hónapokban még bőven profitálhat a megrendelések legutóbbi jelentős felfutásából, az év második felében azonban már "alacsonyabb sebességfokozatba kapcsol". A világgazdasági konjunktúra, és ezzel párhuzamosan az exportkereslet, "valamelyest veszíteni fog növekedési üteméből, ami már azon is érezhető, hogy a vállalatok a korábbinál valamivel kevésbé optimista módon ítélik meg növekedési kilátásaikat" - mutatott rá.

Mindazonáltal, ha már nem is a utóbbi időkben megszokottá vált tempóban, de folytatódik a német gazdasági konjunktúra - tette hozzá Simon Junker, a DIW német gazdasági szakértője, megjegyezve, hogy "a foglalkoztatás növekedése valamelyest veszít lendületéből, de a munkaerő-piaci kínálat szűkülésével párhuzamosan már a bérek is érzékelhetően emelkedésnek indulnak".

Címlapkép forrása: Pixabay