Ez vár Magyarországra - itt van Brüsszel friss előrejelzése (frissített)

Az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint az EU-ban folytatódik a gazdasági fellendülés. Magyarországon a téli előrejelzéshez képest javított az idei növekedési kilátásokon a bizottság, de a kedvező számok mellett kockázatokra is figyelmeztet.
Szabó Zsuzsanna, 2014. május 5. hétfő, 11:11
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság (EB) tavaszi előrejelzése szerint az unióban folytatódik a gazdasági fellendülés a recesszióból immár egy éve történt kilábalás óta. A reál GDP növekedése 2014-ben uniós szinten 1,6, az euróövezetben pedig 1,2 százalék lesz, és 2015-ben a növekedés üteme akár a 2,0, illetve 1,7 százalékot is elérheti. Az előrejelzés azon a feltételezésen alapul, hogy a tagállamok és az unió végrehajtják az elfogadott szakpolitikai intézkedéseket, és megvalósítják a szükséges kiigazításokat.

A gazdaság az élénkülés útjára lépett, a hiányszámok csökkennek, a beruházás növekedésnek indult, és a foglalkoztatási helyzet is javulásnak indult - összegzett Siim Kallas, a testület alelnöke. A biztos szerint kezdenek beérni a tagállamok és az EU reformtörekvései, amelyeket a közép- és kelet-európai országokban az 1990-es és azt követő években végbement nagyszabású kiigazításához hasonlított.

A belső kereslet lesz a növekedés motorja

A prognózis szerint a belső kereslet válhat a növekedés motorjává. A fogyasztói kiadások egyre inkább hozzájárulnak a növekedéshez, mivel az alacsony infláció és a stabilizálódó munkaerőpiac is kedvező hatással van a reáljövedelemre. A beruházások fellendülése a továbbiakban is elősegíti a növekedést, mivel mind az eszközberuházások, mind az építőipari beruházások nőnek. A nettó export hozzájárulása várhatóan csökken. A fellendülés azonban fokozatos, és az általában kedvező finanszírozási feltételek ellenére a tagállamok között, valamint a különböző méretű vállalkozások között továbbra is jelentős különbségek mutatkoznak.

A bizottsági előrejelzés szerint a 2013 folyamán beindult munkaerő-piaci helyzet javulása folytatódik, a munkanélküliség a tavalyi 10,8 százalékról idén 10,5, jövőre 10,1 százalékra csökken az EU-ban, míg az euróövezetben a tavalyi 12 százalék idén 11,8, jövőre 11,4 százalékra mérséklődik.

Az előrejelzés szerint az infláció alacsony marad: az EU-ban 2014-ben 1, 2015-ben 1,5 százalék, míg az euróövezetben idén 0,8, jövőre 1,2 százalék lesz.

Az államháztartási hiány csökkentése folytatódik:  2014-ben az EU egészében és az euróövezetben is a GDP 2,5 százalékán alakulhat. A GDP-arányos államadósság az idén az EU-ban 90 százalék körüli értéken tetőzik, az eurózónában pedig 96 százalékon, majd jövőre csökkenésnek indulnak az értékek.

Forrás: Napi.hu gyűjtés, EB
A nagyobb képért kattintson!

Tovább a reformok útján

A növekedési előrejelzés szempontjából a bizottság szerint a legnagyobb lefelé mutató kockázat a reformok megtorpanása, ami ismét bizalomvesztéshez vezethet. Emellett a külső környezetben is nőtt bizonytalanság. Ezzel szemben viszont a fellendülés a becsültnél erősebb lehet, ha további határozott strukturális reformok valósulnak meg.

A bizottság a fentiek mellett a túlságosan hosszú ideig elhúzódó alacsony infláció veszélyére is figyelmeztet, amelyet a fokozatosan erősödő és egyre szélesebb körben tapasztalható fellendülés enyhíthet.

A magyar gazdaság számai jobban festenek

Magyarországon idén 2,3, jövőre 2,1 százalékos GDP-növekedést, idén 1, jövőre 2,8 százalékos inflációt vár a bizottság a tavalyi 1,1 százalékos gazdasági bővülés illetve 1,7 százalékos pénzromlás után. A bruttó államadósság a 2013-as 79,2 százalék után idén a GDP 80,3 százalékra nőhet, majd innen jövőre 79,5 százalékra mérséklődhet, míg az áht-hiány idén a GDP 2,9, jövőre 2,8 százalékára rúghat a tavalyi 2,2 százalékos deficit után. A munkanélküliség idén 9 százalék lehet, majd jövőre 8,9 százalékra mérséklődhet. A folyó fizetési mérlegnél a idén 3, jövőre 2,7 százalékos GDP-arányos szufficit lehet a 2013-as 3,1 százalékos többlet után.

Az EB a téli előrejelzésében Magyarországon 2014-re és 2015-re egyaránt 2,1 százalékos reál GDP-növekedéssel számolt, a GDP-arányos bruttó államadósságra az idén 79,1 százalékot, jövőre 78,9 százalékot várt, az áht-hiány pedig idén pont a maastrichti küszöbön, 3 százalékon, jövőre 2,9 százalékon állhat.

Forrás: Napi.hu gyűjtés, EB
A nagyobb képért kattintson!

A növekedést Magyarországon is a belső kereslet húzhatja. A bizottsági előrejelzés szerint a beruházások terén is erőteljes, 7 százalékos növekedés várható 2014-ben, de 2015-ben ez az ütem 4,3 százalékra lassulhat a 2007-2013-as időszaki EU-források hatásának kifutásának következtében. Ezzel egy időben a magánszektor fogyasztása idén is és jövőre is 1,5 százalékkal bővülhet a rendelkezésre álló reáljövedelem növekedésének és a javuló foglalkoztatási kilátásoknak köszönhetően.

A bizottság szerint a külső kereslet erősödésével az export is bővülhet. A hitelezés továbbra is enyhén csökkenhet a lakossági szektorban, míg enyhe növekedést mutathat a vállalati szektorban az MNB növekedési hitelprogramjának köszönhetően.

Az inflációval kapcsolatban megemlíti a bizottsági előrejelzés, hogy 2014 első negyedévében történelmi mélypontra, 0,4 százalékra esett a pénzromlás üteme a központi energia- és egyéb közüzemi árak csökkentésének következtében, továbbá a csökkenő inflációs várakozások és a globális dezinflációs tényezők nyomán. E hatások azonban fokozatosan kifutnak, a gyengülő árfolyam pedig árfelhajtó hatású lesz, így idén az év egészét tekintve eléri az 1 százalékot a pénzromlás üteme.

Milyen kockázatok vannak a magyar gazdaságban?

A bizottság a javuló kilátások mellett a kockázatok között említi a globális monetáris szigorítás hatását, amely hozzájárulhat a forint további gyengüléséhez valamint a hozamok elemkedéséhez, ami pedig végső soron alacsonyabb belső fogyasztást és erősebb nettó exportot eredményezhet. Magyarország különösen ki van téve a mélyülő ukrán válság hatásainak - reálgazdasági és pénzügyi csatornákon egyaránt.

A fő belső kockázatok között továbbra is szerepel a devizahitelesek nem megfelelően célzott lehetséges mentési programja, ami negatívan hathat a bankszektorra és a befektetői bizalomra is.

Az államháztartási hiányt illetően a bizottság megjegyzi: a GDP-arányos deficit idei 2,9 százalékra történő emelkedése összhangban van a hivatalos hiánycéllal, amit az elsődleges kiaadások 1 százalék körüli emelkedése magyaráz, amelynek hatását részben ellentételezik további nem adójellegű bevételek, valamint a kamatterhek csökkenése, a GDP-arányos adóbevétel várható enyhe csökkenése mellett. Az előrejelzés azt feltételezi, hogy a 0,3 százalékos GDP-arányos tartalékot nem költik el - hangsúlyozza az EB.

Bár a bizottság azzal számol, hogy 2015-ben 2,8 százalékra mérséklődik az áht-hiány az idei 2,9 százalékról, ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az EU források társfinanszírozásának kalkulációiból fakadó változások eredményezhetnek jelentős egyszeri bevételeket, továbbá a minisztériumoknál 2014 első negyedévében tapasztalt jelentős kiadásnövekedés a túlköltekezés kockázatát hordozzák magukban. További bizonytalanságok az online pénztárgéphasználat bevezetésének elhúzódásából fakadnak - teszi hozzá a bizottság.

Nagyot nőtt a strukturális hiány

A prognózis jelentős romlást lát a strukturális deficitnél, holott ez a költségvetés fenntarthatóságának megítélése szempontjából fontos adat. Azután ugyanis, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárásból (edp), amellett, hogy tartani kell a 3 százalék alatti államháztartási hiányt, a büdzsé fenntarthatóságát is figyeli a bizottság,  amelyet az egyszeri kiadásoktól és bevételektől megtisztított strukturális deficit alapján ítél meg. Az edp-eljárás alatt nem lévő tagállamok esetében középtávú költségvetési hiánycélt is meg kell határozni. Ez Magyarország esetében tavaly a GDP 1,7 százaléka volt.

A bizottsági előrejelzés megállapítja: miután 2013-ban 0,8 százalékon stabilizálódott a magyar strukturális hiány, idén 2,2 százalékra ugrik ez a hiánymutató, sőt 2015-ben 2,3 százalékra emelkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugga, 2014.05.07 07:43

@juliann: Dipomának mi köze a mosogatáshoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.05.06 01:14

@juliann: No igen. Ott lehet pont annyit érnek azok a diplomák mint itthon...

Ha valami okból kifolyólag nekem ki kellene mennem, akkor is csak azt csinálnám amihez értek, amiben jó vagyok, amiből a maximumot ki tudom hozni. Különben mi értelme az egésznek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.05.06 00:40

@csillagos66:
sillagos66, 2014. május 5., hétfő 20:01

@Fricibacsi2: Fricikém, már itt a nmezethalál csak te nem látod. félmillióan kint mosogatunk.

Válasz:::Két diplomával nem szoktak mosogatni !!!
Másik:::Az egész EU-ban nincs félmillió mosogató állás !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.05 22:20

@csillagos66: "Az, hogy én két diplomával, 50 évesen Tirolban mosogatok, az, hogy nincs olyan ismerősöm, akinek a családjából ne lenne valaki kint. Ez a nemzethalál barátom."

Ezt nem hiszik el a Frici mentalitású emberek. Ezt a 2 bites memória nem nem teszi lehetővé. Egy bit tartósan lekötött az orbi dicsőítésére, a másik a mindennapi létfenntartáshoz kell. Gondolkodásra már nincs tárhely.

A környezetemben élő fiatal életerős szakemberek már szerte Európában dolgoznak. Most a hosszú hétvégén beszéltem egyikkel. technikus No.-ban. Kint él 2 éve, a barátnőjét már kint ismerte meg. Odakint képzelik el a családalapítást és a további életüket
A nemzethalál majd akkor áll be, ha az itthon maradottaknak nem tudnak nyugdíjat fizetni, mert nem lesz aki kitermelje.
Ezzel a kérdéssel sokan nem foglalkoznak érdemben, mert az ej ráérünk arra még elvet vallják. A házban lakik egy orbánhitű tanár. A kérdésfelvetésre csak annyit mondott őt már nem érdekli mi lesz 10 év múlva, mer addigra ő már a föld alatt lesz, nem érinti a probléma.
Ha egy értelmesnek mondott tanár így vélekedik, mi várható egy egyszerű talpastól orbán seregében?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.05.05 20:01

@Fricibacsi2: Fricikém, már itt a nmezethalál csak te nem látod. félmillióan kint mosogatunk. 4 millióan otthon mélyszegénységben, amivel nincs baj, csak az, hogy a szomszédaink gazdagodnak. Pár év múlva nincs miből nyugdíjat fizetni. Nincsenek munkahelyek, tartósan közmunkára rendezkedik be az ország, ezzel nem termel GDP-t (szegényedik). A nemzethalált nem úgy kell elképzelni, hogy egyszerre mindenki összeesik az utcán. A nemzethalál a mostani mindennapi élet. Az, hogy én két diplomával, 50 évesen Tirolban mosogatok, az, hogy nincs olyan ismerősöm, akinek a családjából ne lenne valaki kint. Ez a nemzethalál barátom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html