A tőzsdei befektetők számára a hét fő eseménye minden bizonnyal a Fed július 28-29-i ülésének szerdán nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyve lesz, amiből szokás szerint a korábbinál pontosabb jelzéseket igyekeznek majd kibogozni a küszöbön álló monetáris szigorítás kezdetéről és ütemtervéről.

A stabil és javuló amerikai makrogazdasági adatok változatlanul a kamatemelés szeptemberi megkezdése mellett szólnak, bár a kínai gazdasági növekedés lassulásának egyre sokasodó jelei és a kínai jegybank elmúlt napokban végrehajtott devizaleértékelésének világgazdasági hatása ebben zavaró tényezőként léphet fel.

Az euróövezeti gazdasági helyzet felmérésre az Eurostat hétfőn nyilvánosságra kerülő júniusi kereskedelmi mérlege, az Európai Központi Bank (ECB) szerdán publikálandó júniusi folyó fizetési mérlege, valamint a pénteken megjelenő augusztusi fogyasztói bizalmi index ad képet.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságról, a németországiról Bundesbank hétfőn teszi közzé júniusi gazdasági jelentését. Csütörtökön hozza nyilvánosságra a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis a júliusi termelői árindexet, pénteken pedig a GfK gazdasági kutatóintézet saját felmérését a fogyasztói bizalom szeptemberi alakulásáról.

Kedden jelenik meg a júliusi brit fogyasztói árindex, szerdán pedig az Egyesült államok júliusi fogyasztói árindexe. Az amerikai gazdaság állapotának a felmérésére emellett még New York állam augusztusi ipari termeléséről hétfőn megjelenő adat, valamint a philadelphiai Fed saját működési területén a feldolgozóipari termelés júliusi alakulásáról végzett felmérése nyújthat lehetőséget. Az ingatlanpiaci kondíciók alakulásába az újlakás-építések júliusi alakulásáról kedden, valamint a használtlakás-értékesítések júliusi alakulásáról csütörtökön megjelenő adat nyújthat betekintést.

A tőzsdei jelentési szezon keretében a héten teszi közzé negyedéves eredmény beszámolóját egyebek között az Estée Lauder, a Rosneft, a China Mobile, a Home Depot, a Wal Mart, a Carlsberg, valamint a Hewlett-Packard.

Magyarország

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek júniusi alakulását. Az előző hónapban, májusban 1,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva pedig 4 százalékos volt a növekedés. Májusban a havi bruttó átlagkereset 242 700 forint, nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 000 forint volt. Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a keresetek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,1 százalékkal emelkedtek.

Ugyancsak szerdán jelennek meg a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásról szóló, július végi részletes adatai. Az előzetes adatok szerint az államháztartás júliusi hiánya 70,8 milliárd forint volt, az első héthavi deficit pedig 894,1 milliárd forintot tett ki. Tavaly júliusban 37,7 milliárd forint volt az államháztartási deficit, a 2014 január-júliusi időszakban pedig 851,4 milliárd forintot tett ki.