Görögország számára kulcsfontosságú lesz a vasárnapra tervezett népszavazás eredményének gazdasági és politikai utóhatása. Nem egyértelmű, hogy mi lesz a sorsa a megszakadt hiteltárgyalásoknak, a likviditási helyzetnek és az általános belföldi stabilitás alakulásának. Ez a helyzet az európai piaci hangulatot és a globális kockázatvállalási hajlandóságot is érdemben befolyásolhatja, s a magyar eszközök árfolyamára is hatással lehet - írják előrejelzésükben a CIB elemzői.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter kilátásba helyezte, hogy lemond, ha a szavazók támogatnák a hitelezők (EU-ECB-IMF) által követelt reformintézkedéseket.

Hétfőn nem várható fontos nemzetközi vagy magyar makroadat megjelenése. Ugyanakkor a héten érkezik a hónap legfontosabb hazai adatközléseinek jelentős része, így az ipari termelési (kedden) és az inflációs adat (szerdán), valamint a külkereskedelmi egyenleg (csütörtökön) is. Az MNB júniusi ülésének jegyzőkönyve is megjelenik szerdán.

A jövő héten vizsgálja ismét Magyarország államadós-besorolásait a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében július 10-re, jövő péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását. A Moody's ezután november 6-án vizsgálja újból a magyar besorolásokat.