Ez várható kedden

Magyar és eurózónás makroadatok mellett az Egyesült Államokban is napvilágot látnak érdekes mutatók a hét második napján.
NAPI Online, 2009. február 23. hétfő, 16:12
Fotó:

Az Egyesült Államokban egy sor mutatóval jelentkeznek, a legfontosabb talán a fogyasztói bizalmi index lesz, ami február hónapra 35-36 pont körül alakulhat a januári 37,7 pontról. Az ABC hasonló mutatója viszont kismértékű javulást jelez előre. Az S&P és a Case-Shiller a lakásárakról publikál számokat; a tavalyi negyedik negyedévben gyorsuló ütemben mérséklődtek az árak a becslés szerint, de decemberben már valamelyest (-1,7 százalék) lassulhatott folyamat a novemberi 1,8 százalékos csökkenés után.

Az eurózónában a folyó mérleg januári állapota mellett az ipari megrendelésekről is jelentenek, az előrejelzés szerint a novemberi meredek visszaesést decemberben is nagymértékű csökkenés követheti. Több eurózónába tartozó ország publikál saját adatokat. Németországban az IFO index lesz a legérdekesebb mutató, ami februárban vélhetően az előző havi 83 pont közelében, vagy kis mértékben efölött (83,2 pont) alakulhat. Franciaország és Olaszország a fogyasztói bizalom februári változásáról hoz nyilvánosságra számokat, és valószínűleg mindkét állam romló hangulatról számol be. A franciák emellett a fogyasztói kiadások januári alakulását is közlik, itt azonban már enyhe emelkedést várnak az elemzők.

A hét második napján a Központi Statisztikai Hivatal a tavaly decemberi kiskereskedelmi adatokkal és a regisztrált gazdasági szervezetek 2008 második félévi számával jelentkezik. A novemberi 2 százalékos visszaesés után decemberben 2,5 százalékos csökkenést regisztrálhatnak a kereskedők forgalmukban az előrejelzés szerint. A tavalyi első félévben a regisztrált gazdasági szervezetek száma 1 millió 624 ezer volt, 298 és fél ezerrel több, mint 2007 év végén. Az Államadósság Kezelő Központ ŰŰháromhónapos diszkontkincstárjegy aukciót tart, 30 milliárd forint értékben; egy héttel ezelőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK