Ez várható pénteken

Hazai makronaptár meglehetősen sovány lesz pénteken, ám mind az eurózónában, mind a tengerentúlon kulcsfontosságú adatokat hoznak nyilvánosságra.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 13:40
Fotó:

A KSH pénteken hozza nyilvánosságra a 2009 első félévi felmérését a regisztrált gazdasági szervezetek számáról.

Az eurózónában a júliusi inflációs adatra vonatkozó első becslést hozzák nyilvánosságra a hét utolsó napján azt követően, hogy - a régióban utolsóként - Olaszország is közli júliusi fogyasztói árindex adatait. A szakértők egyre gyorsuló deflációt várnak az eurórégióban, a júniusi 0,1 százalékos árszínvonal-csökkenés után júliusra már 0,4 százalékos deflációt prognosztizálnak.

A térség munkaerő-piaci helyzetéről is friss képet kaphatunk, hiszen pénteken hozzák nyilvánosságra a legújabb munkanélküliségi adatokat is; a májusi 9,5 százalék után júniusban 9,7 százalékos állástalanságot várnak.

A tengerentúlon is számos makroadat lát napvilágot, ám ezek közül a legfontosabb az Egyesült Államok második negyedéves gazdasági teljesítményéről szóló jelentés. Az első negyedévi 5,5 GDP-csökkenés után a második negyedre csak 1,5 százalékos visszaesést várnak a szakértők. A GDP-deflátor (a nominál és a reál GDP hányadosa) az előző negyedévben 2,8 százalékot mutatott, a második negyedévben már csak 1 százalékot várnak.

Washingtonban a lakossági fogyasztás második negyedéves alakulásáról is közölnek információt; az előző negyedév 1,4 százalékos növekedése után azonban az elmúlt időszakra vonatkozóan 0,5 százalékos visszaesést prognosztizálnak az elemzők.

Japánban lakáspiaci felméréseket tesznek közzé pénteken - a lakásépítések legújabb évesített adatait, valamint az építőipari megrendelési állomány júniusi alakulását. Előbbire a májusi 30,80 százalékos visszaesés mérséklődését várják, utóbbi esetében a májusban közölt 41,90 százalékos hanyatlás után nem rendelkezünk elemzői becsléssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK