BUX
41516

Ez várható pénteken

A nap és a hét legjobban várt eseménye a Federal Reserve elnökének közép-európai idő szerint délután négyre tervezett megszólalása lesz. Az Egyesült Államokból előzetes GDP-adat is érkezik.

NAPI, 2011. augusztus 25. csütörtök, 19:46

Lesz-e QE3, azaz beindítja-e a Fed a monetáris lazítás harmadik körét vagy sem? Lényegében ez a kérdés a piacokon, és erre adhat választ pénteken Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke Jackson Hole-ban tartott rendes éves Fed-konferencián, amelyre a világ vezető jegybankárai is hivatalosak. Bernanke tavaly augusztus 27-én szintén Jackson Hole-ban jelentette be a kvantitatív lazítási program második körét (QE2), és ez akkor fordulatot hozott a részvénypiacon.

Az Egyesült Államokban a kereskedelmi minisztérium e napon közzéteszi a második negyedéves GDP-adatsorát, ami még előzetes adat, a "második olvasat". Az első becslés szerint 1,3 százalék volt éves alapon a növekedés, az elemzői konszenzus most 1,1 százalékot jelez.

A Michigani Egyetem ezen a napon közli fogyasztói bizalmi indexét, a becslés szerint a mutató a júliusi 63,7-ről 54,9 pontra csökkent augusztusban, ami több mint harminc éves mélypontot jelentene. Az elemzők azonban 56 pontot várnak.