"A krízisnek mindaddig nem lesz vége, amíg fenntartható gazdasági növekedést nem tapasztalunk. Ez elengedhetetlenül szükséges az államadósság leépítéséhez és a bankok szuverén kötvényekkel kapcsolatos problémáinak enyhítéséhez" - mondta Ed Parker, a Fitch ügyvezető igazgatója Oslóban. "Növekedés nélkül csak erősödhet az ellenállás a megszorításokkal szemben."

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már a második évben, 2013-ban is GDP-csökkenést vár az euróövezetben. A spanyolországi recesszió tovább mélyül, mivel a kormány a költségvetési hiánycél tartása érdekében csökkenti kiadásait. Ed Parker szerint a spanyol gazdasági helyzet alakulása meghatározó lesz Európa növekedési kilátásaira.

A madridi kormánynak saját adatai szerint nem sikerült elérnie a tavalyi évre kitűzött 6,3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt. A spanyol GDP a negyedik negyedévben 0,7 százalékkal, a harmadikban pedig 0,3 százalékkal csökkent. A Societe Generale SA és a madridi Applied Economic Research Foundation számításai szerint a rekordméretű munkanélküliség, a csökkenő ipari termelés, a bankrendszer megmentésének növekvő költségei szinte teljes egészében felemésztették a 62 milliárd eurós megtakarításokat.
"Irreális várakozás lenne a nyártól kezdve egyenletes ütemű növekedésre számítani" - mondta Ed Parker. "Lesznek kisebb-nagyobb zökkenők. A válságból volatilis piacokon keresztül vezet az út kifelé."