Petro Porosenko milliárdos üzletember, akit május 25-én választottak meg Ukrajna elnökének, a következő három hónapban véget kíván vetni az országában kialakult válságnak - jelentette az orosz Kommerszant a politikushoz közel álló forrásokra hivatkozva. Már korábban kiszivárgott, hogy beiktatása után - reformtervének ismertetését követően - első útja Ukrajna fegyveres konfliktus szaggatta délkeleti tartományába, Donbasba vezet.

Az államfő béketervvel áll elő az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg közötti harcok befejezése érdekében. Ennek része lesz, hogy amnesztiát ajánl az előbbiek közül azoknak, akik leteszik a fegyvert. Fontos része kezdeményezésének, hogy decentralizálni akarja az ukrán államhatalmat - ez az oroszbarát ukránok legfőbb követelése. Az elnökválasztás óta eltelt napok azzal teltek, hogy egyeztette elképzeléseit az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Államok képviselőivel.

Alekszander Chaly korábbi belügyminiszter-helyettes azt mondta az orosz lapnak, hogy Porosenko megoldási javaslata három pillérre fog támaszkodni. Békés megoldást kell találni az Ukrajnában kialakult konfliktusra, nemzetközi tárgyalást kell folytatni az ország sorsáról - folytathatják a genfi egyeztetéseket vagy kereshetnek erre más megoldást -, illetve konkrét lépéseket kell tenni a kétoldalú orosz-ukrán párbeszéd megkezdésére.

Chaly elmondta azt is, hogy az új államfő politikai megoldást keres az USA és Oroszország konfliktusának elsimítására, és gazdasági kompromisszumot Brüsszel és Moszkva viszonyának rendezésére. Csak akkor látszik esély az ukrán válság lecsillapítására, ha sikerül ráállniuk erre a három pillérre - véli a korábbi diplomata.