A szuverén adósok csődkockázati mutatói 2014 második negyedévében további csökkenést mutattak globálisan, az S&P Capital IQ friss jelentése szerint összességében 14 százalékos csökkentést láthattunk a CDS-mutatókban. Köszönhető ez mindannak, hogy többek között az Európai Központi Bank negatív kamatlábat vezetett be és az amerikai gazdaság kilábalása is folytatódott. A legkockázatosabb országok listáját továbbra is Argentína vezeti, negyedéves alapon a legrosszabb 10-es listáján Egyiptom tudott a legtöbbet javítani, míg a görögök a hetedik helyről az ötödikre léptek előre. Új belépőként pedig megtaláljuk Irakot is.

A legbiztonságosabbnak országok listája nagyobb változékonyságot mutatott a második negyedév során, igaz a dobogós helyeken továbbra is bebetonozta magát Norvégia, Svédország és az Egyesült Államok. Új belépő nem érkezett a legjobb 10-ek társaságába, mindössze a helyezések változtak. Az Egyesült Királyság és Ausztria tudott két helyet is javítani, míg Finnország és Svájc hasonló mértékben csúszott vissza. A focivébét megnyerő németek egy hellyel csúsztak vissza a listán, Dánia viszont éppen ellenkezőleg, feljött egy helyet javítva a hatodik helyre.

A feltörekvő európai országokban 16 százalékkal szűkültek a cds-felárak. A legjobban teljesítő ország Szlovákia volt, ahol a CDS-felár 41 százalék-kal csökkent, ezzel globálisan is az első helyet vihette el északi szomszédunk. A bolgár piacon viszont romlottak a feltételek, a bolgár cds 21 bázisponttal emelkedett. Magyarország a globális kockázati listán a 27. helyet szerezte meg 163,7 bázispontos cds-felárával. Ez kifejezetten kedvező, mert egy negyedévvel ezelőtt még a 19. helyen álltunk, és minél hátrább kerülünk, annál kisebb a csőd valószínűsége.