Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Interbrand éves 100-as listája alapján a legnagyobb vesztesek között olyan világmárkák vannak, mint a BP vagy a Toyota. A felmérés alapján a világ TOP 100 márkájának értéke összességében 4 százalékkal 1,2 ezer milliárd dollárra nőtt az előző évi 4,6 százalékos zuhanás után. 

Az Interbrand a New York-i székhelyű reklámóriás, az Omnicom Group tulajdonában van és rangsorát 1999 óta adja közre évente. Értékeléseiket a cég - adózás utáni nettó üzemi nyereségre alapozva - pénzügyi helyzetére, illetve egy tőlük független cég által készített fogyasztói márkapreferenciákat vizsgáló felmérés alapján állítják össze.


Az Interbrand az adott márka erejét és nem a márka portfolióját állítja sorba, így lehetséges az, hogy olyan cégek, mint a General Motors vagy a Procter & Gamble nem szerepel a listán.


Nyertesek

A Coca-Cola megtartotta a már 11 éve őrzött első helyét. Az első öt helyezett között pedig olyan vállalatokat találunk, mint az IBM, a Microsoft, a Google és a General Electric.

Az év legnagyobb nyertesei a technológiai vállalatok voltak. A Google márkaértéke például 36 százalékkal emelkedett, amelyben a vállalat erős pénzügyi pozíciója jelentős szerepet játszott ugyan, de az Interbrand szerint ebben a nagy ugrásban az is benne volt, hogy a cég a folyamatos fejlesztéseivel és frissítéseivel megerősítette pozícióját a fogyasztók körében.

Jelentős előrelépést mutatott még az Amazon és a Apple is. Előbbi 23, utóbbi 37 százalékkal növelte márkája értékét. A Google-nak és az Amazonnak ráadásul úgy sikerült növelnie brandje értékét, hogy reklámra relatíve keveset költöttek. Emögött az Interbrand a technológia hétköznapi életben tapasztalható egyre nagyobb térnyerését látja.


Vesztesek

A legnagyobb vesztesek között viszont olyan jól ismert márkákat fedezhetünk fel, mint például a Harley-Davidson, amely 24 százalékot vesztett brand-értékéből és ezzel az előző évi 73. helyről a 98-dikig csúszott vissza. Az Interbrand szerint a motormárka hatalmas zuhanása a válság miatti fogyasztói költések visszaesésével magyarázható.


A BP márkáját a mexikói-öbölbeli katasztrófával kapcsolatos negatív hírek tették jégre. A cég dollármilliókat költött imázsa helyreállítása érdekében olyan reklámokra, amelyben alkalmazottai az olajkatasztrófa nyomainak eltakarítása illetve az öböl helyreállítása mellett tesznek ígéretet - jegyzi meg a Wall Street Journal.


Az Interbrand felmérése szerint a Toyota márka értéke 16 százalékkal esett idén, amit leginkább a visszahívásoknak köszönhet a cég. Az autógyártó, amely az előző évi 8. helyről a 11. helyre csúszott vissza, a biztonság melletti elkötelezettségét hangsúlyozó reklámokkal próbálta enyhíteni a reputációs veszteséget.


A Goldman Sachs értéke viszont 1 százalékkal nőtt a tavalyi 10 százalékos eséssel szemben a céggel kapcsolatos rossz hírek ellenére.


A válság miatt megtépázott pénzügyi cégek között a Citigroup márkája is kezd magához térni az Interbrand szerint, bár értéke még idén is 13 százalékkal esett, az American Express pedig a tavalyi 32 százalékos veszteség után idén már csak 7 százalékot vesztett értékéből.


Egy a WSJ-nek nyilatkozó szakértő szerint javult ugyan a fogyasztók bizalma a cégekkel szemben, de ez még messze van a válság előtti szinttől - különösen az USA-ban. A fogyasztók ugyanakkor 2008 szeptembere óta a korábbiaknál sokkal szkeptikusabbakká váltak, ezért a cégeknek az egyszerű reklámoknál sokkal többet kell tenniük ahhoz, hogy visszaállítsák márkájuk reputációját.