Ezek az események mozgathatják a szálakat a jövő héten

A héten dől el, hogy kiterjeszti-e mennyiségi monetáris ösztönző programját az Európai Központi Bank (ECB), illetve, hogy milyen eséllyel lehet számítani a monetáris szigorítás megkezdésére a Fed decemberi kamatdöntő ülésén. Magyarországon a részletes harmadik negyedévi hazai GDP-növekedési adatok mellett kiskereskedelmi és külkereskedelmi statisztika is lesz, az adatok piaci hatása azonban korlátozott lehet.
MTI, Napi.hu, 2015. november 29. vasárnap, 12:52
Fotó: Reuters

Nagy valószínűséggel lehet számítani arra, hogy az Európai Központi Bank (ECB) csütörtöki kamatdöntő ülésén bejelenti mennyiségi monetáris lazító céllal végzett eszközvásárlási programja kereteinek kiterjesztését.

A hét legfontosabb adata azonban minden bizonnyal az amerikai foglalkoztatási helyzet alakulása lesz, mert ennek alapján lehet majd pontosabb következtetéseket levonni a Fed decemberi kamatdöntésének esélyeiről.

A jövő héten a feldolgozóipari és összesített beszerzésimenedzser-indexek adnak majd lehetőséget a globális gazdasági teljesítmény novemberi alakulásának a felmérésére.

Az euróövezet és a nagyobb nemzetgazdaságok végleges novemberi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét (BMI) kedden teszi közzé a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Csütörtökön ezt a szolgáltatóipari BMI, valamint a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett összetett BMI követi.

Az euróövezeti gazdasági helyzet felmérésére szolgáló adatok sorát kedden az októberi munkanélküliségi ráta, szerdán a novemberi fogyasztói árindex előzetese, csütörtökön az októberi kiskereskedelmi forgalom, pénteken pedig a harmadik negyedévi GDP-növekedés gyarapítja.

Az amerikai gazdaság teljesítményének felmérésére a Markit BMI mutatói mellett az ISM feldolgozóiparon kívül eső ágazatok novemberi teljesítményét értékelő beszerzésimenedzser-indexe, valamint a foglalkoztatás alakulását követő adatok nyújtanak majd lehetőséget a jövő héten.

Csütörtökön az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számának heti alakulásáról tesznek közzé adatokat, pénteken pedig a novemberi munkanélküliségi rátát, valamint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának novemberi változását hozzák nyilvánosságra. A Fed gazdaságösztönző célú monetáris döntéseiben a foglalkoztatás alakulása játssza az egyik fő szerepet.

Mi várható Magyarországon?

Hétfőn az ipari termelői árak októberi alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Szeptemberben az ipari termelői árak 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Az ipari belföldi értékesítés árai 3,7, az exportértékesítés árai pedig 0,2 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban. Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítési árak 3,0 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak azonban 0,4 százalékkal emelkedtek 2014 január-szeptemberhez képest, ami összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékos csökkenését eredményezte.

Szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa november 17-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyve. Az ülésen a jegybank változatlanul, 1,35 százalékon hagyta az alapkamatot, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. Az előző, októberi ülésen a monetáris tanácsa tagjai egyhangúlag az alapkamat 1,35 százalékon tartására szavaztak.

Csütörtökön az októberi kiskereskedelemről teszi közzé első becslését a KSH. Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Ezzel sorozatban már 28. hónapja emelkedett a kiskereskedelmi forgalom. Az év első kilenc hónapjában a forgalom - a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - 5,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ugyancsak csütörtökön jelenik meg a szeptemberi külkereskedelmi forgalom részletes statisztikája. A hónap elején közölt első becslés alapján szeptemberben az export euróban számított értéke 5,6, az importé 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a havi kereskedelmi többlet 814 millió euró volt. Az első három negyedévben a kereskedelmi többlet 6,121 milliárd eurót tett ki, ami alig 153 millióval marad el a tavalyi egész éves 6,274 milliárd eurótól. A kivitel 7,2, a behozatal 5,9 százalékkal nőtt a múlt év első kilenc hónapjával összehasonlítva.

Pénteken a harmadik negyedévi GDP-növekedési adatok részleteit ismerteti a KSH. A két hete közölt előzetes adatok szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévekhez képest lassult a növekedés: a naptárhatással kiigazított és rendkívüli tényezőktől megszűrt adatok szerint a harmadik negyedévben 2,2 százalékos volt az éves növekedés a második negyedévi 2,4 és az első negyedévi 3,1 százalékot követően. A KSH kommentárja szerint a növekedési ütem mérséklődésében szerepet játszott a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése, de az ipar, valamint a feldolgozóipar éves bővülése is kisebb volt az eddiginél.

HOZZÁSZÓLÁSOK