Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU fontosnak tartja, hogy változtasson az energetikai kutatások rendszerén. Úgy, hogy az új szereplőknek - termelőknek, szolgáltatóknak vagy a felhasználóknak - is megfeleljen, mindezt egy szabályozott piacon tehessék. Cél az is, hogy létrejöhessen egy integrált európai energiapiac, ahol hatékonyan használhatják az emberek és a vállalkozások az erőforrásokat.

A legfontosabb kutatási és fejlesztési feladatok közé tartozik, hogy javítsanak a megújulók energiahatékonyságán, megoldhatóvá tegyék a többlet energia tárolását. Valamint az, hogy a meglévő energiahálózatba ezek már jobban illeszkedjenek - ismertette La Boucher az Antall József Tudásközpont által szervezett konferencián.

A két utóbbi probléma megoldására leginkább a hurokáramlások megszüntetése miatt lehet szükség. Ezek akkor jönnek létre, ha az időjárási körülmények miatt több áramot termelnek a szélerőművek vagy a napelemek. A többlet ilyenkor nem a hatóságilag kijelölt vezetéken végigfut, hanem fizikai okokból rámegy a legkisebb ellenállású hálózatra. Viszont a kisebb ellenállású rendszereken ez túlterhelést okoz, miközben nem jut el a célterületre, ami mindkét oldalon többlet kiadásokkal és energiapazarlással jár.

Az EU a cél elérése érdekében támogatja a fejlesztési projekteket, segíti az innovációs megoldásokat, hogy azok beépüljenek a mindennapi életbe. Fontos emellett, hogy az ETIP egységes jogi rendszert dolgozzon ki az összes tagállamban, és a kodifikáció a piac összes szereplőjét magában foglalja - foglalta össze az uniós energetikai szervezet vezetője.

Előadásából kiderült, hogy a jogharmonizációs és hurokáramlatokat kivédő hálózatra 50-100 millió eurós büdzséje van az ETIP-nek. A célok nagy részét már 2020-2023 között teljesítenék. Utána több lépcsőben fejlesztenék az európai energetikai hálózatokat és építenék le a fosszilis energiahordozók felhasználását.