Ezekből a termékekből élt a gyógyszeripar

A legnagyobb bevételt hozó gyógyszer egy ízületi gyulladások kezelésére használt készítmény, a Humira volt. Egy év alatt még egyetlen termék sem termelt ekkora bevételt.
Szabó Dániel, 2018. április 1. vasárnap, 08:29
Fotó: Shutterstock

Soha egyetlen gyógyszer sem hozott annyi pénzt gyártójának egy éven belül, mint tavaly a Humira nevű készítmény az Abbvie-nek - derül ki a Pharmacompass összesítéséből, amiben a legnagyobb bevételt hozó gyógyszereket összesítették. Az elsősorban ízületi gyulladások kezelésére használt szer forgalma 2017-ben elérte a 18,9 milliárd dollárt (jelenlegi árfolyamon 4784 milliárd forint). Ez annyira magas összeg, hogy a második és a harmadik legnagyobb bevételt generáló gyógyszer összesen sem hozott ennyit - írja a G7.

A portál a trendekre is következtet abból, hogy a tíz legkeresettebb termék között a Humirán kívül még két immunológiai betegségek kezelésére szolgáló szer, két véralvadásgátló és négy onkológiai készítmény került be. Ezen kívül csak a szembetegségek gyógyítására használt Eylea került a tíz közé.

A Humira a második olyan gyógyszer, amelynek mindenkori árbevétele átlépte a 100 milliárdos határt. Erre eddig kizárólag az amerikai Pfizer ismert koleszterincsökkentője, a Lipitor volt képes, igaz, utóbbi már 150 milliárdnál tart.

Az Egyesült Államokban a drogellenes háború miatt betiltott opioidkészítmények átrendezik a gyógyszergyárak versenyét. Sok cég számíthat perre a kábítószer-jellegű termékei miatt. A betegek kezeléséből viszont hiányoznak az opiátok.

A fotó forrása: Shutterstock.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK