Ezeket a dolgokat ne vegye meg 2014-ben!

Az elmúlt évtized legnépszerűbb ketyeréi közül a laptop, a GPS helymeghatározó készülék és a digitális kamera is rákerült azoknak a termékeknek a listájára, amelyeket 2014-ben már nem érdemes megvásárolni.
Napi.hu, 2014. január 1. szerda, 13:38
Fotó: Napi.hu

Összegyűjtötték a MarketWatch újságírói azokat a dolgokat, amelyekre már nem érdemes pénzt fordítani 2014-ben. Listájuk első helyén a kábeltelevíziós szolgáltatás áll, amelyre szerintük az USA-ban már nem érdemes előfizetni - ez Magyarországon várhatóan csak néhány év múlva lesz igaz. Az egyesült államokban 2004 óta süllyed a kábeltévé ügyfeleinek száma, a szolgáltatók 1,3 millió előfizető elvesztésével számolnak 2014-ben. A nézők az internethez pártolnak át, amelyen önálló tévécsomagok is elérhetők, illetve akit nem zavar, az némi késéssel megnézheti a nagy csatornák népszerű műsorainak ismétlését.

Nem újdonság azonban Magyarországon sem a vezetékes telefon-előfizetések visszaszorulása. Az USA-ban 2012-ben a háztartások negyven százaléka már csupán mobiltelefont használt. A legendásan jó hagyományos telefonhálózattal rendelkező Egyesült Államokban a felnőtt lakosság 38 százaléka, 90 millió ember ma már csak mobilozik, míg 2009 első felében még csak 21, 2003-ban pedig három százalék volt ez az arány.

Átalakult a drót

Mindez nem jelenti az, hogy a vezetékes telefonálás megszűnt. Az emberek egy része használja az ingyen igénybe vehető internetes Skype-ot, amellyel a világ bármely táján lévő ismerősével, rokonával, üzletfelével beszélhet akár videokapcsolatban. A WiFi-n keresztül elérhető FaceTime szintén ingyenes, emellett létezik a magicJack Plus telefonszolgáltatás, amelynek készüléket USB-porton keresztül elehet számítógéphez vagy hagyományos telefonrouterhez kapcsolni.

Ez 50 dollárba kerül, a telefonálás pedig fél évig ingyenes. Utána 1,67-2,50 dollár havidíjat kell fizetni, míg a normál telefonnál 10 dollár a minimum. Az összes újdonság feltétele, hogy legyen a háznál internetkapcsolat. A közelmúlt katasztrófái - például a New Orleans romba döntő Katrina hurrikán pusztítása -, amelyek az internet-összeköttetést és a mobilhálózatokat is taccsra vágták, azonban arra ösztönzik az emberek egy részét, hogy megtartsák hagyományos vezetékes telefonjukat.

Hanyatló GPS-mánia

Az elmúlt évtizedben az autósok jó része nem tudta elképzelni járgányát műholdas helymeghatározó rendszer nélkül. Az ehhez szükséges berendezésekből 2012-ben 7,5 milliót vásároltak az amerikai vevők, míg a divat csúcsán 2009-ben még 18 milliót adtak el a kereskedők. A magyarázat egyszerű: a 70-300 dolláros eszközt kiváltják a legtöbb okos telefonon elérhető GPS-programok. Emellett 2013-ban már az autók felét adták el beépített helymeghatározó rendszerrel.

Nem meglepő a dvd- és Blu-ray-lejátszók értékesítésének zuhanása. 2012-ben már csupán 21,3 millió kelt el belőlük, ami ötödével marad el a 2011-estől és majdnem 25 százalékkal, a 2010-estől. A dvd-zést az illegális és az előfizetéses internetes filmletöltés szorítja ki a családok életéből. A videojátékok hívei emellett filmek nézésére is használhatják Xbox vagy PlayStation4 konzoljukat.

Ne kötelezze el magát!

Csak látszólag jók a kétéves mobilszerződések - állítják az összeállítás szerzői. Először is ez alatt az idő alatt nem tud telefont cserélni az ember anélkül, hogy ne kellene ezért fizetnie. Másodszor a szerződések apró betűs részei miatt a mobilosok végül is többet fizetnek annál a havi előfizetési díjnál, amelyre a megállapodás megkötésekor számítanak. Jobb megvenni a készüléket, ha ez nagyobb kezdeti beruházással jár is, aztán fizetni a havi számlát, ami az USA-ban kisebb - gyakran fele annyi -, mint a kétéves szerződésekben szereplő havidíj.

Nem tanácsolják a MarketWatch újságírói az asztal pc-k és a laptopok vásárlását sem. A táblagépek ugyanazokat a lehetőségeket - zenehallgatás, fotómegosztás, internetes szörfözés - kínálják, mint amire a legtöbb felhasználó hagyományos gépét használja. Ugyanakkor sokkal olcsóbbak: az Apple iMac asztali gépe például 1300 dollárról indul, a MacBook laptopért legalább 1000-t kell fizetni, miközben egy iPadot meg lehet úszni 300 dollárból (66 ezer forint). A pc-k értékesítése 2012-ben négy százalékkal, a válság szaggatta 2009 óta nem látott alacsony szintre esett a világon.

Hátrább a lábakkal!

Nem érdemes fizetni az extra lábhelyért a légitársaságoknak. Az elmúlt években a cégek rákaptak arra, hogy felárat - esetenként 180 dollárt - kérnek a nagyobb helyet biztosító ülésekért. Ez 8-15 centiméterrel több lábhelyet jelent, gyakran a vészkijáratoknál lévő sorokban vagy a turistaosztály elején. Az üzleti osztály jegyei azonban csupán 100-200 dollárral kerülnek többe - ezen sokkal kényelmesebbet az ülések és a kiszolgálás is jobb. Korábban ezeket a részeket a gyakran repülőre szálló utasoknak szánták, míg most azoknak kínálják, akik hajlandók valamivel többet fizetni a nagyobb kényelemért.

Végül jó ha tudjuk, hogy leáldozott a könnyű, kicsi, gyors tüzelésű digitális kamerák korszaka is. Az USA-ban 2013-ban 11,5 millió kelt el belőlük, ami 44 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 2014-re nyolcmilliós értékesítéssel számolnak a szakértők.

A digitális kamerák identitási válságba kerültek: akik jobb képeket akarnak csinálni, azok a nagyobb digitális tükörreflexes gépeket keresik, akiknek ez nem fontos, azok egy ketyerét, leginkább elég jó fényképeket készítő okos telefonjukat akarják maguknál tartani. Versenytársa a digitális kameráknak a GoPro is, amelyet azoknak találtak ki, akik akciófotókat vagy -videókat akarnak készíteni ahelyett, hogy egy helyben állva kattintgatnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2014.01.02 09:59

Khm. Nem az USA-ban vagyunk, hanem jó pár évvel lemaradva. Más baj nincs a poszttal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.01.01 21:55

Az USA-ban biztos nem szerelgetik az efféle kütyüket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2014.01.01 18:28

Ha munkáról van szó, akkor az asztali gépnek nincs párja teljesítmény/érték arányban, a laptopoknál kb. 2x annyit kell költeni egy ugyanolyan konfigurációért cserébe (minél magasabb kategória, annál többet). Az Apple termékek mindig is messze túlárazottak voltak, ezek csak az USA-ban divattermékek. Tabletet nem is értem, hogy hogyan lehet összehasonlítani egy asztali konfigurációval, vagy akár laptoppal, teljesen más célra szolgálnak. Az viszont igaz, hogy az átlagfelhasználó igényeit tökéletesen kielégítik (kivéve a gyors írást, az értékállóságot, az évek múlva is használhatóságot). Különálló GPS-nek akkor nincs párja, hogy ha valakinek csak arra kell. Én pl. soha nem tenném ki a telefonomat az ablakba, mert otthagyhatom, ha közben hívnak az macera, de kinek kénye-kedve.
Telefon előfizetéseknél mintha feltalálták volna a spanyolviaszt.
Vezetékes telefon: nekem is van, bizonyos havidíjért cserébe az összes vezetékest ingyen hívom, plusz mobil irányba is egy bizonyos keretet.
USA-ban jó nagy hülyeség a katasztrófák miatt vezetékes telefont tartani, hiszen a telefonkábel szinte ugyanott megy, mint az internet, stb. kábel, sőt. Csak egyes (háborús) országok engedhetik meg maguknak, hogy külön menjen az út, villany, gáz, telefon, internet (lásd pl. volt Jugoszláv államok).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html