Ezeket a számokat böngészte ma reggel Merkel

Az idei második negyedévben szezonális és naptárhatással kiigazítva az előzetes adatoknak megfelelően, 0,4 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévhez és 1,8 százalékkal az előző évi második negyedévhez képest - közölte szerdán a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.
MTI, 2016. augusztus 24. szerda, 09:02
Fotó: Reuters

A GDP-növekedéshez a második negyedévben a legnagyobb mértékben - 0,6 százalékponttal - a külkereskedelmi forgalom járult hozzá. A javak és szolgáltatások exportja 1,2 százalékkal nőtt, importja pedig 0,1 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest.

Belföldről a gazdasági növekedés vegyes impulzusokat kapott: a közkiadások 0,6 százalékkal növekedtek és 0,1 százalékponttal járultak hozzá a GDP-növekedéshez, a lakossági kiadások pedig 0,2 százalékkal növekedtek és szintén 0,1 százalékponttal emelték meg a GDP-t. Az állóeszköz beruházások viszont 2,1 százalékkal csökkentek az év első három hónapjával összehasonlítva, és ezzel 0,4 százalékponttal mérsékelték a GDP-növekedést.

A második negyedévben 43,5 millió alkalmazott dolgozott Németországban, 529 ezerrel, 1,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK