Washington többek között Igor Szecsin, a Rosznyeft olajipari vállalat elnöke ellen hozott intézkedéseket. Szecsin az 1990-es évek eleje óta bizalmasa Putyinnak, ő volt a szellemi atyja annak a jogi hadműveletnek, amely Mihail Hodorkovszkij, a Putyinnak behódolni nem hajlandó oligarcha ellen kezdődött 2003-ban, és amely végül a mágnást börtönbe juttatta, ahonnan csak pár hónapja szabadult.

Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke is rajta van az újabb listán csakúgy, mint Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes és Szergej Csemezov, a Rosztyeh (Rostech) orosz állami vállalat elnöke. Utóbbi szintén régi szövetségese Putyinnak, a nyolcvanas évek óta ismerik egymást: ugyanabban a tömbházban laktak az NDK-ban, Németország egykori szocialista keleti felében.

A listán szereplő 17 vállalat többségét három, Putyinnal szoros kapcsolatot ápoló üzletember irányítja: Gennagyij Timcsenko, valamint két fivér, Borisz és Arkagyij Rotenberg, akikre korábban már vetett ki szankciókat a Fehér Ház.

Az Egyesült Államokkal párhuzamosan az Európai Unió hétfőn szintén újabb nevekkel bővítette a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtottak listáját, amelyre így tizenöt újabb orosz tisztségviselő került fel.

Barack Obama amerikai elnök a Fülöp-szigeteken, ázsiai körútjának utolsó állomásán jelentette be a kényszerintézkedések bevezetését. Obama elmondta: a szankciókkal nem személyesen Putyint akarta célba venni, hanem arra törekedett, hogy az orosz elnök "megváltoztassa számítását, és figyelembe vegye, hogy jelenlegi tevékenysége hosszú távon káros hatással lehet az orosz gazdaságra".

Ennek ellenére az amerikai államfő pesszimizmusának adott hangot, nem biztos abban, hogy elengedőek a szankciók jobb belátásra bírni Putyint.

"Még nem tudjuk, hogy vajon hatnak-e majd" - mondta Obama.

Az AP hírügynökség úgy tudja, sem Washington, sem Brüsszel nem tervezi további kényszerítő intézkedések bejelentését a héten, habár Obama megemlítette, hogy a kulcsfontosságú orosz iparágakat érintő szankciókat "készenlétben" tartják, arra az esetre, ha az ukrajnai helyzet tovább romlana.

Az EU legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszország, ezért Brüsszel nagyobb gazdasági befolyással bír Moszkvára, mint Washington. Az EU azonban óvatosabban is bánik a szankciókkal, mivel Oroszország az egyik legfontosabb olaj- és gázellátója.