Ezen töpreng Trump már hónapok óta

Donald Trump amerikai elnök a belbiztonsági miniszter, Kirstjen Nielsen elmozdítására készül - jelentette hétfőn éjjel internetes oldalán a The Washington Post című lap az MTI szerint. A menesztésén állítólag már hónapok óta töpreng az elnök.
Szabó Zsuzsanna, 2018. november 13. kedd, 07:12
Fotó: AFP

A The Washington Post a Fehér Ház jelenlegi és volt tisztségviselőire hivatkozva - forrásait meg nem nevezve - közölte az értesüléseket. Ezek szerint Trump elégedetlen a 46 éves Nielsen munkájával, lassúnak és kevéssé hatékonynak tartja a tárcavezető migrációval, az irreguláris migránsok visszaszorításával kapcsolatos lépéseit.

Az elnök hatékonyabb, a bevándorlás-politikáját fürgébben megvalósító vezetőt szeretne a belbiztonsági minisztérium élére - írta a The Washington Post. A lap információi szerint a személycserére néhány héten, de az is meglehet, hogy néhány napon belül sor kerül.

Donald Trump a héten Nielsennel együtt tervezett egy dél-texasi határhoz látogatást, de lemondta. A The Washington Post informátorai szerint az elnök a hét végén azt mondta munkatársainak: a lehető leggyorsabban le akarja cserélni Kirstjen Nielsent, akinek menesztésén állítólag már hónapok óta töpreng.

Az elnök elégedetlenségét jelzi, hogy - a lap szerint - a kabinetüléseken többször mások előtt lehordta a belbiztonsági minisztert és nem egyszer "Bushie"-nak, azaz Bush elnökhöz közelinek nevezte őt, utalva arra, hogy korábban George W. Bush elnöksége idején a Fehér Ház Belbiztonsági Tanácsában tanácsadóként dolgozott.
A The Washington Post ugyanakkor megjegyezte: Trump már korábban is változtatott kulcsfontosságú személyi döntésein, és jelenleg John Kelly kabinetfőnök Nielsen megtartása érdekében lobbizik nála.

A belbiztonsági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a miniszter esetleges távozásáról szóló értesüléseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK