Óriási szárazságok várhatók az Egyesült Államok egyes részein - állítják amerikai kutatók. Azok a szárazságok, amelyek az ország délnyugati és középső vidékeit sújtották az elmúlt években, semmik a hosszú távú prognózisaikban megjelenő katasztrófákhoz képest. A tudósok szerint a 12. és a 13. században fordultak elő olyan több évtizedre elnyúló száraz periódusok, amelyek előttünk állnak. (Európa ebben az időben a keresztes háborúk időszakát élte, Magyarországon az Árpád-ház királyai uralkodtak - a szerk.)

A tudósok jelenleg ezeket a korábbi megaszárazságokat hasonlítják össze a mostani időjárási jellegzetességekkel. Az eddigi eredmények az mutatják, hogy az ezer éve nem látott események visszatérhetnek. Az 1100-as, 1200-as években bekövetkezett brutális száraz időszakok 20-50 éven át tartottak. Ükapáink sem emlékezhetnek ezekhez hasonló katasztrófákra - fejtegette a BBC tudósítása szerint Ben Cook, a NASA Goddard Institute for Space Studies intézetének kutatója.

El sem tudjuk képzelni

Azok a szárazságok, amelyeket elődeink megtapasztalhattak más természetűek voltak, mint amilyeneket várunk - tette hozzá. Az 1930-as években elsivatagodásként jellemzett jelenség, az 1950 évek forró évei, illetve a Kaliforniában és délnyugaton mostanában tapasztalható kitartó szárazság, normális időjárási helyzetek, amelyek időtartama legfeljebb néhány év, maximum egy évtized. Képzeljük el azonban, hogy az időjárás még 20 évig ilyen marad.

A tudósok egyetértenek abban, hogy észak-amerikai délnyugati területein és a Központi-síkságon száraz időjárást fog okozni a globális klímaváltozás, azaz az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése a légkörben. Cook és társai kutatásai azonban igyekeznek pontosítani, hogy mit is kell értenünk ezen.

A kutatócsoport a fák évgyűrűi alapján végzett adatgyűjtést, amelyet 17 klímamodellben dolgozott fel. Különféle feltételek figyelembevételével próbálták megjósolni a levegő pára-, illetve a föld víztartalmát. Mindezek alapján arra lyukadtak ki, hogy 2050 után erre a területre visszatérhetnek az úgynevezett középkori időjárási anomáliára jellemző viszonyok. A hőmérséklet-emelkedés miatt ritkábbak lesznek esők és a havazások, miközben nő a kipárolgás és kiszárad a talaj.

Nem lesz teljes pusztulás

Ha a klímaváltozás a mostani trendjének megfelelően folytatódik, akkor 80 százaléka az esélye annak, hogy 35 év hosszú szárazságok alakulnak ki a 21. század második felében - mondja Toby Ault, a Cornell egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatásban. Szerinte fontos hangsúlyozni, hogy nem szükségszerűek a megaszárazságok - ha sikerül megfékezni a klímaváltozást, akkor ezzel ezek ellen is harcolhatunk.

Ault abban is segít, hogy jobban el tudjuk képzelni a brutális szárazságokat. Szerinte az Arizona államban lévő Tucson városa jó példa. Ezen a településen az 1990-es évek vége óta csak a szokásos csapadék 80 százaléka hullik le. Ha ez így megy tovább, akkor a város megmutathatja, milyen az igazi szárazság. Jó hír a rosszban, hogy úgy tűnik, ez a súlyos időjárási anomália nem jelenti azt, hogy a víz teljesen eltűnik. "Csak" arról van szó, hogy a jelenleginél sokkal kevesebb lesz belőle.