Ezer éve nem látott időjárási katasztrófák jöhetnek

Megrázó előrejelzéssel állt elő egy amerikai kutató: az USA délnyugati és középső részén a mostani szárazságnál sokkal rémisztőbb időjárási viszonyok alakulhatnak ki a következő évtizedekben. A katasztrófák nem példa nélküliek.
Napi.hu, 2015. február 21. szombat, 12:08
Fotó: Reuters

Óriási szárazságok várhatók az Egyesült Államok egyes részein - állítják amerikai kutatók. Azok a szárazságok, amelyek az ország délnyugati és középső vidékeit sújtották az elmúlt években, semmik a hosszú távú prognózisaikban megjelenő katasztrófákhoz képest. A tudósok szerint a 12. és a 13. században fordultak elő olyan több évtizedre elnyúló száraz periódusok, amelyek előttünk állnak. (Európa ebben az időben a keresztes háborúk időszakát élte, Magyarországon az Árpád-ház királyai uralkodtak - a szerk.)

A tudósok jelenleg ezeket a korábbi megaszárazságokat hasonlítják össze a mostani időjárási jellegzetességekkel. Az eddigi eredmények az mutatják, hogy az ezer éve nem látott események visszatérhetnek. Az 1100-as, 1200-as években bekövetkezett brutális száraz időszakok 20-50 éven át tartottak. Ükapáink sem emlékezhetnek ezekhez hasonló katasztrófákra - fejtegette a BBC tudósítása szerint Ben Cook, a NASA Goddard Institute for Space Studies intézetének kutatója.

El sem tudjuk képzelni

Azok a szárazságok, amelyeket elődeink megtapasztalhattak más természetűek voltak, mint amilyeneket várunk - tette hozzá. Az 1930-as években elsivatagodásként jellemzett jelenség, az 1950 évek forró évei, illetve a Kaliforniában és délnyugaton mostanában tapasztalható kitartó szárazság, normális időjárási helyzetek, amelyek időtartama legfeljebb néhány év, maximum egy évtized. Képzeljük el azonban, hogy az időjárás még 20 évig ilyen marad.

A tudósok egyetértenek abban, hogy észak-amerikai délnyugati területein és a Központi-síkságon száraz időjárást fog okozni a globális klímaváltozás, azaz az üvegházhatású gázok koncentrációjának növekedése a légkörben. Cook és társai kutatásai azonban igyekeznek pontosítani, hogy mit is kell értenünk ezen.

A kutatócsoport a fák évgyűrűi alapján végzett adatgyűjtést, amelyet 17 klímamodellben dolgozott fel. Különféle feltételek figyelembevételével próbálták megjósolni a levegő pára-, illetve a föld víztartalmát. Mindezek alapján arra lyukadtak ki, hogy 2050 után erre a területre visszatérhetnek az úgynevezett középkori időjárási anomáliára jellemző viszonyok. A hőmérséklet-emelkedés miatt ritkábbak lesznek esők és a havazások, miközben nő a kipárolgás és kiszárad a talaj.

Nem lesz teljes pusztulás

Ha a klímaváltozás a mostani trendjének megfelelően folytatódik, akkor 80 százaléka az esélye annak, hogy 35 év hosszú szárazságok alakulnak ki a 21. század második felében - mondja Toby Ault, a Cornell egyetem munkatársa, aki részt vett a kutatásban. Szerinte fontos hangsúlyozni, hogy nem szükségszerűek a megaszárazságok - ha sikerül megfékezni a klímaváltozást, akkor ezzel ezek ellen is harcolhatunk.

Ault abban is segít, hogy jobban el tudjuk képzelni a brutális szárazságokat. Szerinte az Arizona államban lévő Tucson városa jó példa. Ezen a településen az 1990-es évek vége óta csak a szokásos csapadék 80 százaléka hullik le. Ha ez így megy tovább, akkor a város megmutathatja, milyen az igazi szárazság. Jó hír a rosszban, hogy úgy tűnik, ez a súlyos időjárási anomália nem jelenti azt, hogy a víz teljesen eltűnik. "Csak" arról van szó, hogy a jelenleginél sokkal kevesebb lesz belőle.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2015.02.23 13:00

A NASA tudósai azt feszegetik, kb 30-50 éven belül Amerikát akkor szárazság sújtja, ami a ma emberének elképzelhetetlen.
A globális felmelegedés eltérítheti a Golf áramlatot, a tengerből rengeteg metán szabadul fel.
Ha Szibéria el kezd kiolvadni , annyi metán szabadul fel , hogy szinte biztos az össz hatások össze adásával számolni lehet a civilizáció megsemmisülésével.
Tényleg semmi gond, az emberiség kihalásával a föld nevű bolygó megmenekül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dagaddt, 2015.02.23 10:45

@juliann: Állítják ezt abban az országban amelyik az egyik legnagyobb Co2 kibocsátó! :) Véletlen volna
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.02.22 14:05

@Zodiakus: Igazad van, mindenütt csak a riogatás, a várható katasztrófák emlegetése megy. Ez biztosan jó üzlet valakiknek...

A klímaváltozás természetes jelenség, egyáltalán nincs bizonyítva, hogy az emberi tevékenység következménye.

Egyébként is: arról nem beszélnek, hogy a globális felmelegedés legalább akkora terület számára hasznos, mint amennyinek káros.

Kanadának, Alaszkának, Skandináviának, Szibériának például kifejezetten jól jönne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.02.22 11:24

Én úgy tudtam hogy 1100-1200-as évek benne voltak az Európában akkor lévő mini jégkorszakban.Mindegy.
Az viszont igaz hogy az utóbbi 10-15 évben határozottan melegebb van.De ez igen kis időszak hogy ebből messzemenő következtetést lehessen levonni.
Egyébként minden héten borzasztó gazdasági összeomlás,ha nem ez akkor természeti csapások várnak ránk.Jó hogy még élünk ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gonterl, 2015.02.22 10:22

Nagy havazás! Nagy szárazság! Világvége hangulat. Mindenki azt gondol a jövőről, amit akar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html