BUX
38240

Ezermilliárd dolláros érme menti meg az USA-t?

Az amerikai pénzügyminisztériumnak joga van arra, hogy kongresszusi felhatalmazás nélkül bármekkora névértékben platina pénzérméket veressen.

NAPI, 2013. január 7. hétfő, 10:04

Egy joghézag lehetővé tenné, hogy az amerikai pénzügyminisztérium egy trükkel kikerülje a kongresszust és ezzel a már napirenden lévő új vitát az adósságplafonról − hirdeti egyre hangosabban az amerikai gazdasági bloggerek egy csoportja.

Az eredetileg már a rossz emlékű 2011. nyári alkudozás idején is felvetett ötlet szerint az amerikai pénzügyminisztériumnak joga van arra, hogy kongresszusi felhatalmazás nélkül bármekkora névértékben platina pénzérméket veressen. Elvileg tehát reális lehetőség, hogy Timothy Geithner tárcája egy − mondjuk − ezermilliárd dollár névértékű platinaérmét öntsön, ezt elhelyezze a Federal Reserve-nél, s így pénzhez jusson. Ebben az esetben a szövetségi kormány úgy is ki tudja fizetni számláit (havonta nagyjából 100 milliárd dollárt), ha a kongresszusi republikánusok nem hajlandóak semmilyen ésszerű kompromisszumra március 1-jéig, és az adósságplafon emelésének leszavazásával a maguk részéről csődbe vinnék a szövetségi kormányt. A javaslat pártolóinak különösen az tetszik az eljárásban, hogy eddig a republikánusokra volt jellemző, hogy korábban ki nem használt joghézagokkal éljenek vissza (például a szenátust megbénító obstrukciós szabállyal). Az ötlet ugyan nem teljesen komoly, de a csőddel fenyegető politikai zsarolás idején már nem lehet csak úgy lesöpörni az asztalról − ráadásul az inflációs veszély sem igazán nagy, hiszen a közvetlen "pénznyomtatás" nem folyna vissza teljes értékben a reálgazdaságba, elsősorban a lejáró kötvényeket fizetnék ki belőle.