A pénzügyi rendszerbe vetett bizalom további megingásával kell szembeszállnia Barack Obama új kormányának a 700 milliárdos bankmentő csomag fennmaradó 350 milliárdjának felosztásakor, a feladat azonban nem egyszerű. Az összeg egy része ugyanis már egyéb célokra, így például az autóipar kimentésére, vagy éppen az otthonuk elvesztése előtt álló állampolgárok kisegítésére lett elkülönítve. A helyzet jelen állása szerint tehát a kormányzat újabb súlyos összegeket kérhet a törvényhozástól akár napokon belül. A csomag kihívás része kézenfekvő: hogy segítsenek a pénzintézeteknek anélkül, hogy államosítanák őket.

Az új mentőcsomag célja, hogy a bankok ismét beindítsák hitelkihelyezéseiket és hogy a befektetők bizalmát nyerve visszatérjen a magántőke is a pénzintézetekbe. A kormányzat valószínűleg több lépést tesz majd ennek érdekében.

Az egyik a már beharangozott "rossz bank" létrehozása lenne, amely felvásárolná a bankok toxikus jelzálogokkal kapcsolatos eszközeit. A rossz bankot állítólag az amerikai betétbiztosítási alap, a FDIC menedzselné, amely a saját garanciájával kibocsátott kötvényekből is finanszírozhatná a felvásárlást, miközben a rossz bankot a 700 milliárd dolláros pénzügyi csomag megmaradt feléből 100-200 milliárd dollárral tőkésítenék fel. A fennmaradó, becslések szerint 1-2000 milliárd dollárt állampapírokból, illetve Fed kölcsönből finanszíroznák.

A kormányzat ezen felül a jelenlegieknél hatékonyabb eszközt keresne a bankok likviditásának javítására és ezért felmerült, hogy az elsőbbségi részvények után akár törzsrészvényeket is vásárolnának. Ezzel a lépéssel azonban az árfolyamkockázat folytán a mostaninál jobban veszélyeztetnék az adófizetők pénzét és a közkézhányad is felhígulna.

Mindazonáltal Timothy Geithner pénzügyminiszter szerdán sietett leszögezni: amennyiben lehetséges, szeretnék elkerülni a bankok államosítását.

Egy másik felmerült lehetőség a bankok feltőkésítésére, hogy azok átváltható kötvényeiből vásárolnának. (Ezek olyan speciális kötvények, melyel a kamatfizetés mellett jogot biztosítanak arra, hogy egy későbbi időpontban részvényre cserélhessék őket.)

Megint egy másik lehetőség az lehetne, hogy a toxikus eszközök egy részére az állam garanciát nyújtana a további veszteségek elkerülése végett. Ezt a módszert alkalmazták a Citigroup és a Bank of America kimentésénél. Az eszközökre vállalt garancia lehatárolná az elszenvedhető veszteségeket, ellenben az eszközök és hitelek nem kerülnének ki a könyvekből.

A pénzügyminisztérium szóvívője mindazonáltal leszögezte, míg sok lehetőség van az asztalon, egy átfogó tervről végleges döntés még nem született.