A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint a jogi keret késedelmes elfogadása miatt az operatív programok mind a 2007-2013-as, mind a 2014-2020-as időszakban késedelmet szenvedtek. A 2007-2013-as időszakban a legtöbb program jóváhagyása csak a programozási időszak megkezdése után egy évvel történt meg, ami elkerülhetetlenül dominóhatást gyakorolt a kiadásokra.

A programozási időszakok átfedése miatt a tagállamok még az új programok megindulása után is az előző időszakból származó támogatás felhasználását folytatták.

Feltétlenül el kell kerülni, hogy egy programozási időszak végén nagy mennyiségű forrást elhamarkodottan használjanak fel, mert akkor megeshet, hogy nem kap kellő figyelmet az értékarányosság - szögezik le a jelentésben. A pénzeszközök felhasználása öncéllá válik, amikor pedig szakpolitikai célok elérését kellene szolgálniuk - írták.

A számvevőszék azt ajánlotta, hogy az Európai Bizottság javasoljon menetrendet a jogalkotó hatóságoknak annak biztosítására, hogy a megvalósítás már a programozási időszak kezdetén megindulhasson. Biztosítsa, hogy az operatív programok felülvizsgálata alapos és átfogó értékelésen alapuljon, és célja a jobb eredmények elérése legyen. Kövesse nyomon a forrásfelhasználást, ismerje fel, hogy az mikor lassú és mikor gyors, és mérje fel az intézkedések hatását. Végezetül biztosítsa, hogy az intézkedések hangsúlya a megfelelő eredmények elérésén legyen.

A tájékoztatás szerint a számvevők a 2007-2013-as időszak kiadásait vizsgálták, valamint azt, hogy a tagállamok az uniós bizottság támogatásával milyen intézkedéseket tettek a forrásfelhasználás serkentésére a megállapítottan problémás területeken. Ebben az időszakban az EU28 tagállamainak nyújtott finanszírozás összesen 346 milliárd eurót tett ki. A felhasználás alakulását a 2000-2006-os és 2014-2020-as időszakkal is összevetették. Helyszíni ellenőrzéseket négy tagállamban - Cseh Köztársaság, Magyarország, Olaszország és Románia - végeztek.

A kép forrása Shutterstock.