Ezért szenvednek sokan még a légszennyezéssel

Az emberi egészség légszennyezéssel szembeni védelmére irányuló uniós intézkedések nem elégségesek, nem hozták meg a várt hatást - állapította meg az Európai Számvevőszék kedden nyilvánosságra hozott közleményében.
Dzindzisz Sztefan, 2018. szeptember 11. kedd, 13:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A luxembourgi központú uniós testület megállapítása szerint az elmúlt évtizedek uniós szakpolitikái hozzájárultak a károsanyag-kibocsátások csökkentéséhez, a levegőminőség azonban nem javult ugyanilyen ütemben, és továbbra is jelentős mértékben ártalmas a közegészségre.

A számvevők szerint a legtöbb tagállam nem felel meg az uniós levegőminőségi előírásoknak és nem hoznak elegendő eredményes intézkedést sem a levegőminőség javítására - írja az MTI.

Azt javasolták, hogy az Európai Bizottság hozzon hatékonyabb intézkedéseket, frissítse a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvet, kezelje kiemelten és más uniós szakpolitikákban is érvényesítse a levegőminőségre vonatkozó szempontjait, továbbá javítson a nyilvánosság felvilágosításán és tájékoztatásán. (Budapest például már-már életveszélyes néha.)

Mint elmondták, az unióban a légszennyezés évente 400 ezer korai elhalálozáshoz vezet, a megbetegedések kezelése pedig több száz milliárd euró költséggel jár. A korai elhalálozások többségéért az olyan légszennyező anyagok felelősek, mint a lebegő részecskék, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon. A legnagyobb kockázatnak a városokban élők vannak kitéve - tették hozzá.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK