Nem akarja a véletlenre hagyni a várhatóan jövő év szeptemberében esedékes parlamenti választások kimenetelét Vlagyimir Putyin orosz államfő. A 2011-es eredmény lehangoló volt: az elnök pártja, az Egységes Oroszország csak a szavazatok valamivel több mint 49 százalékát szerezte meg annak ellenére, hogy független források szerint jelentős csalások történtek. A négy évvel ezelőttit megelőző szavazást még 64 százalékos többséggel zárták.

És ez a gyengülés még azt megelőzően történt, hogy az olajár zuhanása és a Krím félsziget elfoglalása miatt bevezetett amerikai és európai szankciók recesszióba taszították volna az orosz gazdaságot. Putyin népszerűsége ugyan a csillagos éghez közelít, majdnem eléri a 90 százalékot, a környezete már messze nem ilyen elfogadott. A rongyrázás olyan személyektől sem áll távol, akik közvetlenül az államfő környezetéhez tartoznak, s ezt nem nézi jó szemmel a nép.

Félmilliós óra

A legfrissebb botrány Dmitrij Peskovhoz, Putyin személyes szóvivőjéhez fűződik, aki hét országra szóló lagziján látni engedte, hogy több mint félmillió dolláros órát visel. Amikor a választási harc kezdetén mindenki az elnök egyik legközelebbi emberének hatszázezer dolláros órájáról beszél, akkor kell valamilyen jelzést küldeni az utca emberének, amely azt mutatja, hogy az ország vezetése magán is spórol - magyarázza Nyikolaj Petrov, az Orosz Politikatudomány Intézet kutatója.

Peskov azzal védekezett, hogy az értékes karórát menyasszonyától, a 2006-os olimpia jégtáncgyőztesétől, Tatjana Navkától kapta. A Kreml tervezett megtakarítási lépéseiről nem nyilatkozott. Az elmúlt év után mindenesetre 9,1 millió rubeles (közel 39 millió forint) fizetésről számolt be. Ez azért érdekes, mert főnöke "csupán" 7,6 milliót (32,5 millió forint) vitt haza, miután tavaly kétszeresére emelte saját hivatalos fizetését. A Krím elfoglalása utáni eufóriában ezt mindenki természetesnek vette.

Jól megy nekik

Az elnök adminisztráció többi tagja sem panaszkodhat. Az 1715 fős apparátusban átlag hárommillió rubelt lehet zsebre tenni évente - idézte a Bloomberg a szövetségi statisztikai hivatal adatait. És ez csak a fizetés, amelyhez juttatások is járulnak. Szakértők szerint az orosz átlagemberek tisztában vannak azzal, hogy a bürokraták sokkal jobban élnek náluk. Egész sor bónuszt és privilégiumot élveznek, beleértve ebbe a lakásjuttatást is. Kérdés, hogy ezt milyen határokig viselik el.

A felduzzasztott államapparátus csak akkor szúrt szemet Putyinnak, amikor tavaly megroggyant a gazdaság. A múlt hónapban elrendelte, hogy a csökkentsék í belügyminisztérium állományában lévő félkatonai szervezet állományát tíz százalékkal, és a későbbiekben ne engedjék egymillió fő fölé nőni. Ezt megelőzően döntött a fizetések, köztük a saját - korábban megduplázott - bére tízszázalékos lefaragásáról.

Felhizlalt bürokrácia

A demonstrációs hatás szempontjából talán a Kreml háza táján elrendelt megtakarítások hozhatják a legtöbb hasznot. Egyelőre csak az a biztos hogy csökkenteni fogják a létszámot, hogy mennyivel, azt még nem döntötték el - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló két forrástól. A lefaragások egy része a fizetéseket és a juttatásokat is érintheti.

Az biztos, hogy van miből visszavágni. Amióta Putyin 15 évvel ezelőtt hatalomra került, a szövetségi államapparátus létszáma 521 ezerről 1,4 millióra ugrott. A regionális bürokrácia létszámát 1,2 millióról 2,2 millióra növelték - derül ki a kormány adataiból. A pénzügyminisztérium élen kíván járni a spórolásban: bejelentésük szerint idén és jövőre 10-10 százalékkal akarják lefaragni a tárca büdzséjét.

Senki sem tudja, hogy az orosz államapparátus létszáma magas-e vagy sem. Ahogy Oroszország működik, bármelyik igaz lehet - véli Andrej Klimenko a moszkvai közgazdasági főiskola közigazgatással foglalkozó tanára. Ebben az országban az állam mindenre rátenyerel, mindenbe beleüti az orrát. Ennek a nehéz és felelősségteljes munkának az elvégzéséhez sok bürokratára van szükség.