Ezért éri meg kivándorolni - még Magyarország is jól jár vele

Fejenként átlag évi 10 millió forint nettó jövedelemmel kalkulálhatnak azok a magyarok, akik külföldön dolgoznak. Eközben idehaza tavaly a nettó éves átlagkereset 2,3 millió forint volt a KSH adatai szerint.
Komócsin Sándor, 2018. április 13. péntek, 13:02
Fotó: Shutterstock

A külföldön ideiglenesen (egy évnél rövidebb ideig) dolgozó magyarok 3,36 milliárd eurót (1039 milliárd forintot) kerestek tavaly, ami kismértékű csökkenés az 2016-os történelmi csúcshoz képest, amikor 3,55 milliárd euró volt ugyanezen tétel - idézi az MNB adatait a Zoom.hu.

A jegybanki jelentés szerint a kismértékű csökkenés mögött az áll, hogy a külföldön dolgozó magyarok jövedelemének növekedése tavaly megállt. Ráadásul a magyarországi jövedelmek emelkedése is komolyabb tempóra váltott, így 2016-ban megállt az ingázók számának növekedése. A magyarázat másik fele szerint az ideiglenesen külföldön dolgozók tartósan kiköltöztek.

Négyszeres

A tavalyi 1039 milliárd forintos külföldi jövedelemmel számolva - ha csak a 103 ezer ingázó nézzük - fejenként évi 10 millió forintos nettó jövedelemmel kalkulálhatunk. Eközben idehaza tavaly a nettó éves átlagkereset 2,3 millió forint volt a KSH adatai szerint.

A korábbi évek adataiból az látszik, hogy a magyarok a legtöbb pénzt a szomszédos Ausztriában keresik meg: 2016-ban innen érkezett a hazautalások fele, mintegy 1,5-1,6 milliárd euró. A második helyen egymilliárd euróval a Németország áll, míg a harmadikon a Nagy-Britannia 300 millió euróval.

A tartósan, azaz egy éven túl külföldön tartózkodó magyarok a 2016-os adatok szerint további 700 millió eurót küldtek haza Németországból és Nagy-Britanniából. Ebben a statisztikában már nem jelenik meg Ausztria, miután oda a magyar munkavállalók többsége ingázni jár.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2018.04.13 17:58

Jó szakmunkások 3000 euró körül keresnek kb, túlóra nélkül(de jó pár ismerősöm ennél többet). Majd csak kibírják nyögni azt az 800-1000 ojrót lakhatásra meg egyebekre, de sok helyen adnak szállást étkezést stb..
Magyarországon aki a keleti régióból elmegy a Dunántúlra,BP-re azt sokkal jobban lehúzzák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.04.13 14:38

Aminek egy jelentős hányadát elviszik a lakhatási ill. létfenntartási költségek. No akkor mindjárt árnyaltabb a kép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.13 13:56

Igen, négyszeres, bár azért nyilván nagy szórások vannak természetesen. Mindenesetre azt jól mutatja ez a szám, hogy mennyit érnek kormányunk 2-3 százalékos bohóckodásai "adócsökkentés" jelszóval.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html