Ezért erősödik az euró - nem úgy gondolták

A negatív betéti kamatokról csak belső viták folynak az Európai Központi Bankban, ám nagyon-nagyon sok további információra és elemzésre lenne szükség ahhoz, hogy ezzel kapcsolatban bármilyen döntés szülessen - mondta Ewald Nowotny, az ECB befolyásos döntéshozója.
NAPI, 2013. május 3. péntek, 11:35
Fotó: Napi.hu

A piacok túlértékelték Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnökének csütörtöki megjegyzését, amely a negatív betéti kamatok lehetőségéről szólt - jelentette ki a CNBC-nek adott interjújában Ewald Nowotny, az ECB kormányzótanácsának tagja. Természetesen mindig folynak technikai egyeztetések ezzel kapcsolatban, ám döntés-előkészítésről nem beszélhetünk ebben az ügyben. Olyan kérdésről van szó, amelyben nagyon körültekintően kell értékelni az intézkedések lehetséges következményeit, ezen belül pszichológiai hatásukat, ezért a közeljövőben nem várhatók konkrét lépések.

Nowotny szavai nyomán erősödni kezdett az euró a dollárral szemben, a közös európai valuta egységéért kisvártatva 1,3107 dollárt kellett adni. Egy nappal korábban éppen ellentétes folyamatot indított el Draghi kijelentése, miszerint az európai jegybank nyitott a negatív betéti kamatok lehetőségének mérlegelésére, hogy ezzel ösztönözze a kereskedelmi bankokat a reálgazdaság hitelezésére ahelyett, hogy az ECB-nél tartanák a pénzüket betétben. A bank technikailag kezelni tudna egy olyan helyzetet, amikor pénzt kér a nála elhelyezett betétből, és kész akcióba lépni, ha szükségét látja ennek - fejtegette az ECB elnöke.

A kormányzótanács tagja szerint azonban nagyon érzékeny kérdésről van szó, amelynek elemzése sokkal több információ begyűjtését és elemzését feltételezi, mint amennyi jelenleg a rendelkezésükre áll. Még az is elképzelhető, hogy a negatív kamatnak a várttal szemben éppen ellentétes hatása lenne, azaz a hitelezés lefagyása lenne a következménye, miután például egy ilyen helyzet a bankközi piacra is hatást gyakorolna.

HOZZÁSZÓLÁSOK