BUX
38240

Ezért esik a dollár - elhagyják az USA-t a külföldiek

Júniusban zsinórban második hónapja voltak nettó eladók a külföldiek az amerikai befektetési piacon, de a kiszállás dominálta az USA állampapírjainak piacát is.

NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 15:27

Tovább csökkentették amerikai kitettségüket a külföldi befektetők júniusban, ráadásul több mint két éve nem látott alacsony mennyiségű hosszútávú értékpapírt vásároltak. A külföldiek által birtokolt hosszú lejáratú amerikai értékpapírok (állampapírok, állami ügynökségek által kibocsátott kötvények, vállalati kötvények, részvények) állománya 11,5 milliárd dollárral csökkent az USA pénzügyminisztériumának adatai szerint, miután az intézményi befektetők 11,5 milliárdos nettó vásárlása ellenében a magánbefektetők 11,5 milliárdos nettó eladói pozícióba kerültek.

A külföldiek 2009 májusa óta most először váltak nettó eladókká az amerikai állampapírok tekintetében is, miután a magánbefektetők eladási hulláma (nettó 18,3 milliárdos csökkenés) felülmúlta a központi bankok vásárlásait (nettó 13,8 milliárdos növekmény). E téren tehát 4,5 milliárd dollár volt a nettó kiáramlás, miközben az USA legnagyobb hitelezőjének számító Kína 5,7 milliárddal 1,166 ezer milliárd dollárra növelte amerikai állampapír-tulajdonát.

Ami a részvényeket illeti, a nettó növekmény 3,9 milliárd dollárt tett ki.

A rövid lejáratú dolláreszközökkel együtt a nettó kiáramlás 29,5 milliárd dollárra rúgott, ami kedvezőbb a májusi, lefelé korrigált 48,8 milliárdos értéknél.

A hírre napi mélypontjára gyengült a dollár, az EUR/USD 1,4390 közelében tetőzött.