A tőzsdei kereskedőket és befektetőket nem árt időben figyelmeztetni arra, hogy jól teszik, ha a Rio de Jeneiró-i olimpiai játékok alatt az átlagosnál több készpénzt tartanak a portfóliójukban - írta a MarketWatch. A szokásosnál is nagyobb óvatosság mellett tudományos érvek szólnak.

Ez nem vicc. Komoly tudományos kutatások készültek annak kiderítésére, van-e összefüggés a világ nagy figyelemmel kísért sporteseményei és a tőzsdei árfolyammozgások között. Az eredmény: van, mégpedig nem is akármilyen.

Alapos vizsgálat

A tőzsdei portál egy közel tíz évvel ezelőtt megjelent tanulmányt idéz, amelyet Alex Edmans, a London Business School, Diego Garcia, az University of North Carolina és Oyvind Norli, a Norwegian School of Management professzora jegyez. Címe: Sports Sentiment and Stock Returns. A kutatók jelentését az igen tekintélyes pénzügyi magazin, a Journal of Financie is megjelentette.

A tudományos vizsgálatban kétezer sporteseményt vettek szemügyre, köztük hoki- és kosárlabdameccseket, illetve olimpiákat 1980-ig visszamenőleg. Természetesen a foci-világbajnokság összecsapásai, és a legnagyobb érdeklődéssel kísért rögbi- és krikettesemények sem maradtak ki a merítésből.

A kutatás azt az eredményt hozta, hogy amikor egy ország sportolói vesztenek, akkor az azt követő napon általában a tőzsdéi is lejtőre kerülnek, azaz az átlagtól jóval elmaradó hozamot hoznak a befektetőiknek.

Rossz hangulat

A magyarázat szerint a sportbeli kudarcok nyomán a befektetők pesszimista hangulatba kerülnek, s így mindent, ezen belül pénzügyi lehetőségeiket is sötéten látják. Márpedig ha rosszak a kilátások, akkor eladni kell, ami lenyomja a tőzsdei árfolyamokat és a hozamokat.

Józan ésszel nehéz belátni ezt az összefüggést, pedig a pszichológusok számos kísérlettel bizonyították, hogy az emberek hangulata, felülírva a józan számítást, jelentősen befolyásolja döntéseiket.

Egy 1990 decemberében, az első iraki háború kitörése előtti hetekben készült felmérés jól bizonyította ezt. A vizsgálatot az amerikai foci hívei körében készítették egy fontos főiskolai meccs alatt. A megkérdezettek válaszaiból kiderült, hogy a legelvakultabb drukkerek sokkal veszedelmesebbnek ítélték meg a közelgő háborút, mint az átlagos sportrajongók.

Felemás hatás

A három professzor kutatásának talán legérdekesebb eredménye az, hogy a vesztes sportesemények nagyobb negatív hatással vannak a tőzsdézőkre, mint amilyen pozitív hatást gyakorolnak rájuk a győzelmek. Ebből viszont az következik, hogy a pesszimista hangulat vezérelte eladások túlsúlyban lesznek a rózsaszín szemüveg viselése közben hozott vásárlási döntésekkel szemben. Azaz a nagy sportesemények idején a tőzsdék hajlamosabbak a lejtmenetre, mint a hegymenetre.

A várhatóan gyengébb hozamok miatt tehát érdemes a szokásosnál óvatosabbnak lenni, és több pénzt tartani a virtuális párnacihában. Bár a professzorok vizsgálata nem terjedt ki a jelenlegi olimpiára, arról készült felmérés, hogy a legutóbbi foci-világbajnokság érezhetően rontotta az amerikai tőzsdéken elérhető átlagos hozamot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!