Ezért fordulhat drágulásba a benzin

Visszafogja beruházásait a zuhanó olajár miatt a Shell, Európa legnagyobb olajmultija. Az alacsony áron gazdaságtalanná válhat sok lelőhely kitermelése, hosszabb távon azonban visszaeshet az olajkínálat, aminek árnövelő hatását az autósok is észre fogják venni benzinkutaknál.
Napi.hu, 2015. január 29. csütörtök, 13:25
Fotó: Reuters

A hanyatló olajárak arra kényszerítik a Royal Dutch Shellt, hogy a következő három évben 15 milliárd dollárral csökkentse beruházásait - derült ki a vállalat negyedéves jelentéséből, amelyet a BBC ismertetett. Ez az összeg 4158 milliárd forint, amiből tíz 4-es metrót vagy 277 futballstadiont lehetnek építeni.

A gondok azonban, úgy tűnik, egyelőre csak a jövőben fenyegetik a céget, ugyanis az elmúlt év utolsó három hónapjában a padlót fogó olajár ellenére szép profitot zsebeltek be. A nyereség 4,2 milliárd dollárra nőtt a 2013 október-decemberi 2,2 milliárdról. Az éves profit 19 milliárd dollár lett 2014-ben. Egy évvel korábban 16,7 milliárd dollárt könyveltek el.

Az ellentmondásra részben magyarázatot adhat, hogy a Shell tavaly értékesítette 15 milliárd dollár értékű vagyonát. Az üzleteket jó ütemben, még az olajpiac összeszottyanása előtt ütötték nyélbe. Tény ugyanakkor az is, hogy az egyszeri tételeket - így ezeket az eladásokat - leszámítva is nőtt a nyereség, mégpedig 12 százalékkal. A vállalat 3,3 milliárd dollárnyi részvényét vásárolja vissza a befektetőktől - a visszavásárlásokat mérséklik, mert az alacsonyabb bevételek miatt kevesebb készpénze van a cégnek.

Kanári az olajkúton

Miután a legnagyobb olajvállalatok közül elsőként a Shell tette közzé éves gyorsjelentését, ez a cég játssza el a kanári szerepét a bányában, pontosabban az olajkúton - véli Kamal Ahmed, a BBC üzleti szakírója. Ezzel arra utal, hogy régen a bányákba kanárikat vittek le, mert érzékenyebbek a halálos szén-monoxid mennyiségének növekedésére, így ha elpusztultak, és ezért abbahagyták a csiripelést, a bányászok tudták, hogy menekülniük kell.

Jelen esetben arra utal a szakértő, hogy bár a Shell jobb évet zárt 2014-ben, mint 2013-ban, ám az alacsony olajárak hatása láthatóan meggyötri a céget. A beruházások visszafogása nem csak az új lelőhelyek feltárását, hanem a meglévő olaj- és gázmezők további bővítését is érinti. Különösen kellemetlen azok helyzete, akik az északi-tengeri olajbizniszből élnek. Csak a Shell 250 munkahely megszüntetetését jelentette be például a nyáron a skóciai Aberdeenben.

Nem hagyják abba

A cégvezetés álláspontja szerint hiba lenne "túlreagálni" az olaj árának zuhanását. (A fekete arany jelenleg 60 százalékkal olcsóbb, mint tavaly júniusban.) Ugyanakkor készek további költségcsökkentésekre, ha az alacsony ár továbbra is lefaragja bevételeiket.

Az elmúlt hetekben a Shell nagy versenytársai, a BP és a Total is közölték, hogy jelentősen visszafogják beruházásaikat, így borítékolható, hogy előbb-utóbb mérséklődhet a világpiaci olajkínálat, ami az olaj, és ezzel benzin árának látványos növekedéséhez vezethet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2015.01.29 18:09

"Az éves profit 19 milliárd dollár lett 2014-ben. Egy évvel korábban 16,7 milliárd dollárt könyveltek el."

Ennyit arrol, hogy az olajcegek tonkremennek az alacsony olajarak miatt.
Az embereknek es a gazdasagnak is jo az olcso uzemanyag, ezek a tetvek meg legfeljebb kisebb profitot tesznek zsebre. Nem kell oket felteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meningitis, 2015.01.29 18:01

Remélem drágulni fog, annyi hülye van az utakon életveszély!
Pár KMes útra is autóval megy a nép,van itt pénz kérem, közben meg túlsúlyosak vagyunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.01.29 13:34

Na végre!!!Emelkedni fog az ár!!!Hurrá!!!Már unom ezt a sok sírást hogy így meg úgy nem jó az olcsó üzemanyag.No,majd az 500Ft-os benzin az biztosan jó lesz!!!Vagy ...vagy az se???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html