BUX
39138

Ezért gyengül az euró

Az ír válságkezelés bizonytalansága miatt veszít értékéből az euró.

NAPI, 2010. november 25. csütörtök, 10:13

Az euró tovább esik a dollárral szemben, ahogy a befektetők próbálják belőni az ír adósságválság várható fejleményeit. A közös európai deviza majdnem fél centtel, 1,3325 dollár/euróra gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben, és ezen a héten több mint három centet veszített értékéből.

Az ír kormány tegnap hozta nyilvánosságra az államháztartás egyenlegét 15 milliárd euróval csökkentő négyéves cselekvési tervét, ám ezzel nem sikerült megnyugtatni a piacokat. A stratégia elfogadása feltétele az EU és az IMF - várhatóan 85 milliárd eurós - kedvezményes hitele elnyerésének, ám a befektetők kételkednek abban, hogy a terv végrehajtható.

Általános vélemény, hogy Dublin túlságosan optimista növekedési várakozásokat fogalmazott meg, ezekre alapította bevételi elképzeléseit. Az ír kormány 2-2,5 százalékos GDP-bővülést vár 2011-re és 3,5-4,5 százalékost az ezt követő évre, miközben például az S&P hitelminősítő gyakorlatilag stagnálást jósol a következő két évre.

Kétségesnek látszik a 2011-es büdzsé elfogadása is, amelyről december 7-én szavaz a parlament, mivel a háromfős kormánytöbbséghez szükséges független képviselők közül kettő lebegteti szavazatát. Írországban januárban előrehozott választások lesznek, hogy kellő felhatalmazással bíró kormány folytathassa a tárgyalásokat az EU-IMF párossal.

Végül nem csitulnak az aggodalmak amiatt, hogy az eurózóna adósságválságának vírusa, amely ledöntötte lábáról Görögországot és Írországot, megfertőzi Portugáliát és Spanyolországot is.

Az ír csomag:

- A 15 milliárdos egyensúlyjavítás megoszlása: 10 milliárd euró kiadáscsökkentés, 5 milliárd bevételnövelés.

- A szociális kiadások 15 százalékos, 2,8 milliárd eurós lefaragása.

- A közszolgáltatásban dolgozók létszámának csökkentése 24 750 fővel, a megmaradók bérének leszorítása a 2006-os szintre.

- Az áfa emelése a jelenlegi 21 százalékról 2013-ban 22, 2014-ben 24 százalékra.

- Ingatlanadó bevezetése, ami 2014-től 200 euró évi kiadást okoz minden lakástulajdonosnak.

- A minimális órabér csökkentése egy euróval, 7,65 euróra.

A kormány az elmúlt két évben már lefaragta az államháztartás egyenlegét 15 milliárd euróval, ami erodálta népszerűségét. A koalícióban részt vevő zöldek ezért a hét végén bejelentették, hogy előrehozott választásokat akarnak.