Jamaicáról kerülnek ki a világ leggyorsabb sprinterei - kezdi az alapvető tény rögzítésével a titok nyitják kereső cikkét a Business Insider. Az elmúlt két nyári olimpiai játékokon 100 és 200 méteres síkfutásban kiosztott 24 éremből 15-öt a latin-amerikai ország sportolói vittek haza. Hat aranyból öt lett az övék.

A világ leggyorsabb négy futója közül három jamaicai és a riói olimpián a női 100 méteres sprinten is a pici ország versenyzője nyert. A kérdés, amelyre minden sportszerető ember választ szeretne kapni egyszerű: Hogyan lehetséges az, hogy egy mindössze hárommillió lakosú ország sportolói ilyen dominanciára tettek szert a világ egyik legnagyobb presztízsű sportágában?

Természetes rostálás

Dávid Epstein The Sports Gene című könyvében ismerteti Yannis Pitsiladis biológus kutatásait ebben a témában. Az eredmény meglepő: nem biológiai okokról vagy speciális doppingról van szó, hanem sokkal inkább társadalmi, szociális tényezőkről. Pitsiladis szerint Jamaica egyedi tehetségkutató rendszerének köszönheti dominanciáját a világ sprintersportjában.

A biológus a természetes kiválasztódás elvének mintájára természetes rostálási programnak keresztelte el a jamaicai módszert. A lényeg: ebben az országban képesek kiválasztani azokat a gyerekeket, akikben benne rejlik a lehetőség, hogy világklasszis sprinterek legyenek és biztosítják a hátteret ahhoz, hogy kifejleszthessék ezt a képességüket.

Egyéb tényezők

Fontos feltétele a sikernek, hogy a sprintelés nagyon népszerű sport Jamaicában. Ezért működhet a gyors ifjak kiválasztása és felnevelése úgy, mint az USA-ban a főiskolás amerikaifoci-klubok rendszere. Itt is, ott is eleve sporttehetségük alapján kerülnek be a fiatalok az oktatási intézményekbe.

Így aztán minden tehetséget felfedeznek és mindegyikük talál magának megfelelő edzőt. Senkit sem veszítenek el. Ezt segíti, hogy rendelkezésre áll a futósport infrastruktúrája.

A siker harmadik tényezője, hogy a sprint futás népszerűbb az országban, mint bármely más sport. A szurkolók imádják. Más helyeken a gyors gyerekeket lenyúlja a foci, a kosárlabda vagy a röplabda. Jamaicán viszont aki sikeres akar lenni és nagy pénzt akar szakítani, az a futást választja.