Vlagyimir Putyin orosz elnök a parlament elé terjesztette a törvényjavaslatot arról, hogy a Krím-félsziget legyen az ország ötödik kijelölt szerencsejáték zónája. Az ötletet a krími vezetés vetette fel. Mint Rusztam Temirgalijev miniszterelnök-helyettes a PRIME hírügynökségnek nyilatkozta, a félsziget kaszinó központként jó eséllyel veheti fel majd a versenyt Makaóval, Monacóval vagy Las Vegas-szal. Ezt is elősegítené az orosz kormány terve, amely különleges gazdasági zónának minősíti a Krímet, ez adókedvezményeken kívül számos előnyt biztosít az itt beruházóknak, nem mellékesen egyszerűsített cégalapítási és engedélyezési eljárást.

A putyini törvényjavaslat értelmében a krími hatóságok maguk határozhatják meg a speciális zóna határait, és azt is, milyen modell alapján hoznák létre a kaszinókat - nyilatkozta a The Moscow Timesnak Viktor Zvagelszkij, a duma gazdaságpolitikai bizottságának alelnöke. Mint mondta, ennek - a többi kedvezménnyel együtt - az a célja, hogy a Krímet szociálisan és pénzügyileg legalább az orosz átlag szintjére hozza fel pótlólagos állami támogatás nélkül. A szerencsejáték zóna létrehozása rengeteget jelentene a régió költségvetésének, tekintettel a Krímben kulcsszerepet játszó idegenforgalomra.

Példaként Azov-Cityt idézte, az egyetlen működő szerencsejáték zónát, amely három kaszinójával tavaly 140 millió rubel (3,9 millió dollár) adót fizetett be a költségvetésbe. A regionális fejlesztési minisztérium számításai szerint egy integrált szórakoztató-turisztikai klaszter létrehozása a félszigeten mintegy 1 milliárd rubellel (28 millió dollár) gazdagítaná az államkincstárt. Azonban ez a számítás azon alapul, hogy a tavalyi 3 milliónál 600 ezerrel több vendéget fogad majd a Krím. Természetesen ez elképzelhető, mivel az orosz kormány nagyjából a világ végére száműzte a kaszinókat, így a közeli félsziget komoly vonzerőt gyakorolhat a szenvedélyes játékosokra.

A minisztérium ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a szerencsejáték zóna létrehozásához időre és jelentős befektetésekre van szükség, ezért ebből jó esetben is csak 5-7 év múlva számíthatnak költségvetési bevételre. Ezért a tárca azt javasolta, hogy zóna létrehozása helyett egyszerűen engedélyezzék kaszinók nyitását a Krím és Szevasztopol öt csillagos szállodáiban. Így jelentősebb beruházás nélkül azonnal számolhatnának a szerencsejáték után rögtön befolyó adókkal. Ezt az ötletet azonban elvetette Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes, közölve, hogy nem hajlandók megváltoztatni a törvényt, amely szigorúan csak különleges, kijelölt körzetekben engedélyezi a szerencsejátékot - vagyis azt gyakorlatilag betiltották.

Több százezer ember vesztette el a munkáját és a költségvetés évi 1 milliárd dollár adóbevétellel lett szegényebb, de mint Vlagyimir Putyin - akkor miniszterelnökként - mondta, ennél fontosabb, hogy megóvják a családokat utolsó rubeljeik elvesztésétől. A szerencsejátékok minden fajtájának betiltása miatt felvirágoztak az illegális szerencsebarlangok, jelenleg is több tucat ellen folyik eljárás csak Moszkvában.

Ezt a törvényt 2009-ben hozták, azonban a négy, Isten háta mögött kijelölt területből csak az egyik kezdte meg máig a működést, és forgalma napi néhány száz játékosra korlátozódik - mellesleg éppen erre a kudarcra hivatkozva foglalt állást a pénzügyminisztérium ennek a modellnek a feladása mellett - írta a Kommerszant. Ezektől azonban alapvetően különbözik a Krím, valamint Szocsi - amellyel kapcsolatban szintén felvetődött ez az ötlet -, amelyek jelentős turistaforgalommal rendelkeznek.