Ezért kereshetnek jobban nálunk a lengyelek

A lengyel munkavállalók kilencven százaléka egy éven belül faképnél hagyja jelenlegi munkaadóját, ha nem emelik meg jelentősen a bérét. Ráadásul elvárják a cégektől, hogy maguk ajánlják fel a fizetés növelését.
Barabás Júlia, 2016. november 26. szombat, 18:12
Fotó: Napi.hu

Minden ötödik lengyel örömmel nyugtázhatta idén, hogy emelték a bérét. Közülük csak minden második kérte ezt, a többiek fizetése "automatikusan" nőtt - idézte a Rzeczpospolita a Work Service munkaügyi cég felmérését. Ennek dacára 90 százalékuk elégedetlen a helyzetével.

Nehogy már!

A közvélemény-kutatás szerint ugyanis tíz lengyel alkalmazottból kilenc állítja, hogy otthagyja jelenlegi állását, ha nem emelik a bérét. A megkérdezettek 40 százaléka legalább tíz, harmaduk 20 százalékos pluszt akar.

Háromnegyedüknek az a véleménye, hogy a béremelést a munkaadónak kell felajánlania. A fiatalabbak bátrabban vállalják a főnökkel a kellemetlen beszélgetést ez ügyben.

Szakemberek szerint a lengyelek magabiztosságának hátterében az alacsony munkanélküliség áll. Sokan hallanak olyasmiről, hogy az ismerőseik közül vagy a családjukban valaki váltott, és ezzel jobban járt.

Már nem

A hazai helyzet javulásával párhuzamosan mérséklődik a külföldi munkavállalás népszerűsége. Két éve még a lengyelek majdnem ötöde próbált szerencsét hazáján kívül, tavaly már alig mintegy 15 százalékuk, míg idén csupán 12 százalékuk. Jelenleg csak minden nyolcadik lengyel tervezi, hogy a magasabb jövedelem megszerzése érdekében külföldre távozik.

A legnépszerűbb célországok Nagy-Britannia és Németország, bár egyre többen vannak olyanok, akik csak annyit tudnak, hogy valamilyen más országba mennének Lengyelországon kívül. Ez azt tükrözi, hogy sokan csak álmodoznak a vendégmunkás-karrierről, nincsenek konkrét terveik.

HOZZÁSZÓLÁSOK