A német jegybankár - aki pénteken jelentette be lemondását - azt mondta: az a döntése, hogy ne induljon az Európai Központi Bank (ECB) elnöki posztjáért tavaly májusban kezdett el benne formálódni, amikor több kormány rosszallását fejezte ki aziránt a véleménye iránt, amivel ellenezte az ECB államkötvény-vásárlási programját.

"Az elnöki poszt egy kivételes pozíció" - mondta Weber a Der Spiegelnek adott interjújában. "Amennyiben az elnök véleménye fontos témákban a kisebbséget képviseli, akkor azt az intézmény hitele sínyli meg" - mondta az elnök, amelyet a Bundesbank szóvivője, Benedikt Fehr is megerősített telefonon a Bloomberg szerint.

Weber szerint nem az új ECB-elnök nemzetisége a fontos, hanem az, hogy Trichet utódja "hiteles" legyen és a "stabilitás kultúráját" testesítse meg.

A jegybankár a lemondásának körülményeit kommentálva elmondta, hogy az ECB szuverén eszközvásárlásáról az általa az utóbbi időszakban képviselt világos (ellenző) vélemény a kormányzati körökben csökkentette a támogatottságát ECB-elnöki tisztségért folyó versenyben.

Weber szerint fő aggodalmai az ECB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban nem mérséklődtek, de a bank által a kormányoknak nyújtott hitelek mértéke még kontrollálható. A távozó elnök ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ECB az ő április 30-diki távozása után sem adja fel a harcot az inflációval szemben.

Az ECB tanácsa határozottan kiáll a stabilitásközpontú monetáris politika mellett - mondta Weber, aki szerint semmi kétség, hogy ez az irány az utódja alatt is fennmarad mind az ECB-ben, mind a Bundesbankban.

A távozó elnök dicsérte Jens Weidmannt, akit az egyik legesélyesebb utódjaként emlegetnek. Weidmannt - aki Weber tanítványa és Angela Merkel kancellár top gazdasági tanácsadója - kitűnő közgazdásznak nevezte a Bundesbank elnöke. 

A német jegybank szóvivője szerint Weber távozása után visszatér Cologne Egyetemre tanítani, ahonnan hét éve a kinevezésekor távozott.

A Spiegelnek adott interjújában azt azonban cáfolta, hogy a jövőben Josef Ackermannt követné a Deutsche Bank AG élén.