Ezrek követelték Barcelonában a katalán függetlenséget

Ezrek vonultak utcára Barcelonában vasárnap, hogy követeljék a katalán köztársaság megvalósítását a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) nevű politikai civil szervezet felhívására.
Domokos László, 2018. március 11. vasárnap, 19:45
Fotó: Pixabay

Köztársaság, most! - ez a felirat állt azon az óriási molinón, amely mögött a tüntető tömeg halad a belvárosban katalán függetlenségi zászlókat lengetve, és egyebek mellett azt skandálva: "Puigdemont, elnök!", "Egy lépést se hátra!".

Agustí Alcoberro, az ANC alelnöke az egybegyűltekhez szólva hangsúlyozta: világos módon kell haladni előre a köztársaság megvalósítása felé. "Mi a katalán köztársaság polgárainak érezzük magunkat, és követeljük azt, azonnal!".

A december 21-i katalán parlamenti választásokat "illegitimnek" nevezte, amelyen azonban a függetlenségi pártok megszerezték a parlamenti többséget - írta az MTI.

A rendezvényen felszólalók követelték a katalán törvényhozás függetlenségpárti politikusaitól a kormány megalakítását, és a köztársaság megvalósítását.

Katalónia jelenlegi elnökjelöltje Jordi Sánchez, aki egyben az ANC elnöke is. Október 16-a óta van előzetes letartóztatásban egy szeptember végén tartott tüntetés miatt, ahol a tiltakozó tömeg gyakorlatilag órákra foglyul ejtett spanyol csendőröket, akik házkutatást tartottak egy katalán kormányzati épületben. Az ügyészség szerint a szervezők, köztük Sánchez, meg sem próbálták leállítani mindezt. Az elnökjelöltet ezért zendüléssel gyanúsítják.

A katalán parlament hétfőre hívta össze elnökválasztó ülését, ám Sánchez nem lesz jelen, mivel a spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezte szabadlábra helyezését.  Az alkotmánybíróság viszont korábban kimondta: a jelölt személyes megjelenése elengedhetetlen az elnökválasztáson.

A barcelonai megmozdulással egyszerre, Londonban szimpátiatüntetést tartottak Clara Ponsatí, az október 27-én leváltott katalán kormány oktatási tanácsosának részvételével.

A politikus Carles Puigdemont, volt elnökkel együtt a spanyol igazságszolgáltatás elől menekülve négy hónapja Brüsszelbe utazott, és azóta ott tartózkodott. A hétvégén jelentette be, hogy a jövőben a skóciai St. Andrews-i Egyetem oktatója lesz, ahol egyébként politikai szerepvállalása előtt is dolgozott. Ponsatí ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, és vele szemben is bírósági eljárás zajlik a tavaly október 1-jei függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.03.13 11:34

A libsik asszem ettől megint agyf@szt kapnak.
A bécsi Kleine Zeitung szavaztatta meg az olvasóit szombaton, h igazak-e lézer állításai.

http://www.kleinezeitung.at/oesterreich/series/poll/vote.do?formAction=2&seriesId=5384782&_vl_backlink=/home/index.do
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.03.12 10:06

@zana: "Mindenük megvan mit akarnak."
Hidd el, majd ők jobban tudják ?mit akarnak?. Ők sem szólnak bele a te szerencsétlen kis nyomi életedbe, lúzerkám.
Tisztán látszik, h te nem egy liberális vagy, hanem csak egy kis birodalmi s.ggnyalóka. te és a bandád hamarabb kiirtanátok a katalánokat, mint szabad életet biztosítanátok. Álliberális neonáci horda vagytok.

"Valaki egy kicsit másképpen ejti a szavakat az nem ok arra hogy szétrúgjon egy nagy múltú országot."
Az értelem ismét felböffent a tudatlanság bűzös mélységéből.
A katalán nyelv jobban hasonlít a franciához, sőt még az olasz nyelvhez is, mint a spanyolhoz. Persze egy ilyen tanulatlan suttyót sosem zavarják a tények.

A gondolatmenetedet figyelembe véve, ennyi erővel az összes szláv népséget az oroszokhoz kellene csatolni. Ugye, mélyhülye?

Okoskodás előtt, mi lenne ha legalább az elemit elvégeznéd, tata?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.12 08:54

@na4:
Hiszti!
Mindenük megvan mit akarnak. ezt már megjátszották többször is, de a plebsnek semmivel sem lett jobb. Sőt, ha a független afrikai államokat nézem, önállóan züllenek le.
Az önállóság jól hangzik, de spanyolnak lenni nagyobb dicsőség! Valaki egy kicsit másképpen ejti a szavakat az nem ok arra hogy szétrúgjon egy nagy múltú országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.03.12 07:50

Hajrá független Katalónia! Váljatok le a lúzer spanyoloktól, csak lenyúlnak Benneteket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html