Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mintegy 6-7 ezer fős tömeg az "Európában maradunk" jelszót skandálta. A tüntetők nagyjából annyian voltak, mint előző nap egy másik megmozdulás résztvevői: akkor Ciprasz hívei vonultak fel, hogy a kormány politikáját támogassák.

A legtöbb ember, akit itt lát, még soha nem vett részt tüntetéseken. De mi vagyunk a csendes többség, s nem akarjuk, hogy azok győzzenek, akik hangosabban kiabálnak - mondta a csütörtök esti megmozdulás egyik résztvevője, egy építőipari vállalkozás vezetője, aki hozzátette: ő például 100 százalékban egyetért a nemzetközi hitelezők Görögországgal szemben szabott feltételeivel. Nem fognak nekünk pénzt adni csak úgy, feltételek nélkül. A hitelezőknek igazuk van: Görögországnak felelős politikát kell folytatnia - mondta egy másik tüntető.

A közvélemény-kutatások szerint a görögök nagy része támogatja az euró megőrzését, még akkor is, ha nagyon sokan bírálják az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által az elmúlt években előírt megszorító intézkedéseket, azok társadalmi hatásait.

A görög válság egyre súlyosbodik: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem született megállapodás, ezért Donald Tusk, az EU-országok állam-, illetve kormányfői testületének elnöke hétfő estére összehívta az eurózóna-országok csúcsvezetőinek tanácskozását.

Görögországnak június végéig mintegy 1,6 milliárd eurós törlesztési kötelezettsége válik esedékessé. Megállapodás hiányában az ország fizetésképtelenné válhat, ami megkérdőjelezné eurózóna-tagságának - sőt, talán EU-tagságának is - a fenntarthatóságát.